Украинцы продолжают выезжать работать за границу

11.02.2020 12:41   -
Автор:
Українці продовжують працювати за кордоном. Тільки за підсумками 2019 року обсяг приватних переказів з-за кордону склав  майже 12 мільярдів доларів – це разом, як офіційними, так і за неформальними каналами. Це на 8% більше, аніж роком раніше.
    
За попередніми даними найбільші обсяги переказів в Україну надійшли з наступних країн: Польща – 3,8 мільярдів доларів, Чехія 1,1 мільярд, Росія 1 мільярд, Сполучені Штати Америки 980 мільйонів доларів і Великобританія 600 мільйонів.
 
Трохи більше 70 % коштів з офіційних каналів в минулому році надійшли в доларах, 25 % – в євро, решта – в інших валютах. Більш того, наприклад у Польщі, тільки за офіційними даними наразі працює близко мільйона українців, а у Чехії трохи більше п'ятдесяти тисяч. Втім ця країна лідирує серед тих, де працюють нелегали. За офіційними даними чеського Міністерства праці за 2018 рік, в Чехії виявлено майже чотири тисячі нелегально працюючих іноземців, в тому числі і українців. 
 
Незважаючи на те, що в країні вже третій рік працює програма «Режим Україна», вісімдесят відсотків нелегальних працівників були родом із цієї східноєвропейської держави. Як заявляють представники Економічної палати, проблема полягає в низькій гнучкості офіційної системи працевлаштування українців.
 
Згідно даних експертів Нацбанку, все менше українців хочуть працювати у Польщі. Це обумовлено зниженням курсу долару і євро та збільшенням зарплат в Україні. Натомість все більше заробітчан починають цікавитись роботою у Німеччині. Там з початку цього року набув чинності міграційний закон, що дає можливість іноземцям претендувати на всі вакансії, а не тільки на дефіцитні. Втім кожен повинен буде довести свою профпридатність. А ті, хто мають базові знання іноземної мови, зможуть шукати собі роботу не із України, а вже безпосередньо в Німеччини. Для цього їм можуть видати візу на шість місяців. Для її отримання потрібно підтвердити свою платоспроможність. На думку приймаючій сторони для повноцінного проживання трудові мігранти повинні мати при собі неменш 850 евро .