Українці почали активніше розраховуватися пластиковими картками

15.02.2013 16:11   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

-Ось такі пластикові картки вже стали невід"ємними в житті майже кожного. Люди за допомогою них розраховуються в магазинах, сплачують за комунальні послуги, отримують заробітню плату. Тим самим потроху заміють готівкові операції.

За даними банків, п"ятдесят відсотків усіх безготівкових розрахунків займають платіжі у продуктових магазинах та супермаркетах. Касири кажуть: майже кожен другий оплачує товар карткою.

Юлія Карока касир

-Довольно часто, потому что это удобно покупателям расчитываться карточками. И пенсионеры, и молодежь.

На другому місці – розрахунки за побутову техніку, комп"ютери, телефони. На третьому – використання карток на автозаправках. Розвитку безготівкових операцій сприяло встановлення терміналів у торговельних закладах : і не лише великих, а й в маленьких. Люди кажуть: платити карткою не тільки зручніше, а й безпечніше.

Юлія Мішина менеджер

-Наличку как-то опасно с собой носить, а так есть карточка, ты везде расчитываешься ей, более себя уверенней чувствуешь. Большие суммы же с собой носить не будешь, конечно лучше расчитаться, например в том же магазине.

Ігор менеджер

-Не надо носить наличку с собой, всегда можно расчитаться, всегда есть какой-то запасной вариант. Наличку можно отобрать, а вот карточку можно заблокировать и все.

Та як запевняють фахівці, картки – це не тільки зручність для її користувачів. Зиск від зростання безготівкових платежів,- кажуть в Нацбанку, приводить до розвитку економіки в країні.

Сергій Толкачов заступник начальника управління НБУ в Харківській області, начальник центру інформатизації

-Це з одного боку надає можливість зростанню економіки в цілому, так і покращенню по обслуговуванню фізичних осіб, підприємців. З другого боку, зростання безготівкових розрахунків воно дає змогу зменшити дуже значні витрати, які у нас ідуть на утримання готівкового обігу

А це і транспортування готівки, її зберігання, схоронність. На ці операції витрачаються мільйони гривень на рік,- каже Сергій Толкачов. У дві тисячі двадцятому році об"єм безготівкових платежів в Україні склав сімдесят один мільярд гривень. Це у півтора рази більше, ніж у дві тисячі одиннацятому. А з банкоматів і через каси люди знімають ще більше грошей. Банкіри додають, а були б вже всюди встановленні термінали, безготівковий обіг став би ще масштабнішим. Але зобов"язати магазини ніхто не може – це виключно за бажанням.

Євгенія Кутнова