Украинцам разрешили не платить за кредиты

23.03.2020 15:45   -
Автор:
Українцям під час карантину дозволили не платити за іпотеку. Національний банк України нагадав фінустановам, що клієнти можуть призупинити сплату платежів за кредитами, і в таких випадках банки не повинні стягувати з них заставу.
 
НБУ нагадує, банкам заборонено штрафувати своїх клієнтів за несвоєчасну оплату споживчих кредитів, підвищувати відсоткові ставки за такими кредитами чи здійснювати інші подібні заходи. Про це банки повинні проінформувати своїх позичальників.
 
А ще регулятор заборонив банкам нараховувати та стягувати пеню за невчасно сплачені житлово-комунальні послуги. В той же час НБУ дозволив фінустановам самостійно встановлювати графік та формат роботи власних відділень, а також обслуговувати людей похилого віку окремо від усіх. Крім того, банкам дали право відмовляти в відділенні від проведення усіх операцій клієнтам, що мають високу температуру. 
 
Катерина Рожкова перший заступник голови Нацбанку України
 
З цією метою рекомендуємо банкам при можливості використовувати дистанційні засоби вимірювання температури відвідувачів на вході в приміщення банківської установи. З одного боку, це дозволить убезпечити роботу банківських працівників, які вже заявляють про небажання обслуговувати людей в касах і за столами менеджерів. Бояться за своє життя. А з іншого – це привід мінімізувати кількість обслуговуваних людей, завдяки офіційному дозволу відмовляти в обслуговуванні без уточнюючих застережень. У документі НБУ не говориться, що видворити з відділення можна тільки за температуру вище 38 градусів. Вигнати можна і просто розпалену людину, який влаштував істерику через те, що йому не видають доларовий депозит (поширене зараз явище), і сам себе накрутив поки обурювався.
 
Тому, як зазначили в НБУ, деякі банки почали купувати в свої відділення безконтактні термометри, аби співробітники могли перевірити температуру відвідувачів, адже це єдиний симптом коронавірусної інфекції, що можна дізнатися без залучення допомоги фахівців.