Украина заняла 51 место в рейтинге стран с наибольшей инфляцией

13.01.2020 15:06   -
Автор:
Україна випала з ТОП-50 країн з найбільшою інфляцією. За підсумком 2019 року держава посідає 51 рядок у списку країн, де найбільше зростають споживчі ціни, з показником 4,1%. Про це повідомили у Нацбанку. Ще у 2015-му Україна була другою країною світу за темпами росту цін, з піковим показником інфляції 61%.
 
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у 2019 році
 
Ключовим чинником суттєвого уповільнення зростання споживчих цін було зміцнення обмінного курсі гривні. Воно відбувалося з огляду на високий інтерес інвесторів до гривневих фінансових інструментів, ураховуючи їхню привабливу дохідність на тлі тривалого періоду макроекономічної стабільності, а також загальне зростання продуктивності української економіки. Сповільнення інфляції виявилося суттєвішим, ніж передбачалося в прогнозах НБУ, опублікованих в Інфляційних звітах упродовж 2019 року (6,3% на кінець року), а також у оцінках інших експертних організацій.
 
У Нацбанку зазначають, що монетарна політика регулятора й надалі буде спрямована на підтримку інфляційної цілі, встановленій на рівні 5%. Низький рівень інфляції створюватиме умови для стійкого економічного зростання, зміцнення курсу гривні та здешевлення кредитних ресурсів для бізнесу та населення, зазначили в НБУ. Оновлений макроекономічний прогноз регулятор оприлюднить вже 30 січня.