Україна за новим КПК живе більше тижня

30.11.2012 19:50   -
Автор:

Новий кримінально-процесуальний кодекс України – документ демократичний. Адже в ньому прописані однакові можливості, як для обвинувачення, так і для захисту. За новим КПК права прокурорів значно розширюються. Відтепер вони разом із слідчими стають активними учасниками судового процесу, пояснює в телефонній лінії харків'янам прокурор міста Євген Попович.

Євген Попович прокурор Харкова

-У нас тепер каждое уголовное дело имеет два лица: следователь и прокурор, процессуальный руководитель, и вот они вдвоем садятся и, следователь выполняет все технические действия, допросы, подготовка документов, прокурор ходит в суд, суд по новому УПК -49 положений мы должны санкционировать у следственного судьи.

За новими правилами, кажуть прокурори, число затриманих у СІЗО зменшиться. Все тому, що введуть таке поняття, як домашній арешт. Щодо останнього у більшості пересічних людей виникають питання.

харків'янка на телефонній лінії

-А как будет контролироваться домашний арест, мы все видим в фильмах европейских, американских, что у них у всех есть браслеты, которые отслеживают их передвижение, как у нас это будет?

Євген Попович прокурор Харкова

-Насколько я знаю, министерство внутренних дел в бюджете на 2013 год просит Верховную Раду, просит правительство об увеличении им бюджете средств вот с точки зрения исполнения нового УПК. Не исключено, что Министерство внутренних дел приобретет соответствующие технические средства, которые будут контролировать нахождение лица под домашним арестом.

Підписка про невиїзд за новим кодексом зовсім зникає. Натомість такий запобіжний захід, як взяття під варту залишається, каже Євген Попович.

Євген Попович прокурор Харкова

-Такая мера пресечения, как содержание под стражей, она осталась, она теперь называется, как исключительная мера пресечения. Мы будем реже применять эту меру пресечения, вернее не мы, а мы будем просить суд применить такую меру пресечения в исключительных случаях по тяжким и особо тяжким преступлениям.

Також за оновленим документом злочинець може відкупитись від потерпілого та для цього треба укласти угоду і заплатити матеріальне відшкодування. Все це буде робитися у разі згоди потерпілого та у присутності судді. Виключенням будуть лише тяжкі злочини. В такий спосіб держава зекономить гроші на проведення кримінальних процесів. Ще одна перевага нового КПК  – це єдиний державний реєстр досудового розслідування. В якому знаходяться усі кримінальні справи. Завдяки спеціальній захищеній від зламування комп'ютерній системі, доступ до них матимуть лише ці фахівці, які ними займаються. Загалом новий кодекс є тим документом, який суттєво захищає права людини та дає їй можливість захищати свої інтересі в суді.

Олександра Суфіянова, Сергій Перець, Харьковские Известия.