Україна в зоні високого риpику спалаху поліомієліту – МОЗ

06.07.2020 13:31   -
Автор:
Україна в зоні ризику на цей раз щодо спалаху поліомієліту, зазначають у Мінохорони здоров"я, посилаючись на висновки європейських експертів. Адже згідно із рекомендаціями ВООЗ, якщо в країні є вакцинованими понад 95% людей, розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження інфекції та нових випадків захворювання. А в Україні наразі відсоток охоплення щепленнями від поліомієліту, за данними фахівців, є недостатнім, щоб до кінця року досягнути заповітні 95%. Адже за 5 місяців цього року лише 30% малюків першого року життя, отримали всі 3 дози вакцини. І це в той час, коли саме вакцинація – єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом. А зараз, в період епідемії коронавірусу, переконаний головний санлікар України Віктор Ляшко, взагалі неприпустимо допустити спалаху будь яких інфекцій. 
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
Ми не повинні допускати спалаху вакцинокерованих інфекцій. Ми не повинні допускати спалаху вакцинокерованих інфекцій під час епідемії коронавірусної хвороби. Ми повинні пам'ятати, дорослі – кожні 10 років дифтерія і правець. Діти – ми повинні знати про 10 інфекційних хвороб для яких сьогодні існує ефективний захист – гепатит В, туберкульоз, кір, паратит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт і хіб-інфекція. Вакцінуйтесь, захищайте себе, захищайте дітей. Разом ми переможемо всі негаразди в т.ч. і епідемічного профілю.
 
Медики зазначають, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу. Найчастіше вірус передається через брудні руки, інфіковану їжу та воду. І захворіти може кожна невакцинована дитина і дорослий. 
Вилікувати поліомієліт неможливо, а от вакцинація дозволить запобігти цій смертельно-небезпечній хворобі. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до кінця життя. Вакцини, запевняють в МОЗ, є безкоштовними для дітей і якщо якесь щеплення за Календарем було пропущено його можна надолужити також безоплатно.