Украина в постсырьевой экономике. Есть ли шанс выйти на уровень развитых государств?

13.02.2016 14:30   -
Автор:

Розвинені країни світу переходять до постсировинної економіки, стверджують експерти. І в цьому процесі Україна залишається осторонь, адже на сьогодні головною статтею експорту держави залишається сировина. Так само як в Таіланді, Тунісі чи Нігері.

Ігор Ярошенко завідувач відділу проблем розвитку регіональної економіки НДУ ІПР НАН України, кандидат економічних наук

На данный момент Украина выпала вообще из поля зрения развитых стран, учитывая ее сырьевую направленность. Украина пока всего лишь на треть экспортирует продукцию, которую условно можно назвать высокотехнологичной. То есть, на данном этапе сырьевая направленность Украины четко выражена.

Експерти кажуть, не треба зазирати далеко в майбутнє, аби зрозуміти, що загрожує Україні в разі подальшої стагнації ринку. Вже зараз загальносвітова сировинна криза починає підпилювати опори, на яких стоїть українська економіка. Головні товари вітчизняного ексорту – чорні метали, руди, продукти аграрного виробництва та продукти первинної переробки наразі падають в ціні. І за прогнозами Світового банку, вони падатимуть і надалі.

Ігор Ярошенко завідувач відділу проблем розвитку регіональної економіки НДУ ІПР НАН України, кандидат економічних наук

В последние пять лет идет серьезное падение на сырьевые продукты. Например, на руду падения составило где-то в три раза. За последний год это порядка сорока процентов. По зерну тоже тенденция падения за последние пять лет в два раза. За последний год, за пятнадцатый, это падение составило чуть больше сорока процентов.

Різке здешевшення сировинних товарів, яке розпочалось минулого року, розповідають експерти, пов'язане перш за все із падінням цін на нафту та уповільненням економічного розвитку Китаю. Адже раніше Піднебесна була одним з головних світових імпортерів сировинних товарів. Тепер же, коли Китай перейшов до більш економного режиму, ринок перенасичений і ціни падають. І якщо більш розвинені держави з ціїє кризи можуть вийти переможцями,і перейти до постсировинної економіки, то для України, з її рівнем технічного розвитку це маловірогідно. Скоріш за все світова криза в Україні відзначиться занепадом виробництва та важкими наслідками в соціальній сфері.  

Ігор Ярошенко завідувач відділу проблем розвитку регіональної економіки НДУ ІПР НАН України, кандидат економічних наук

Это дефицит валюты, это давление на гривну, это сокращение производства. Потому, что индекс промышленной продукции за пятнадцатый год упал на тринадцать и четыре процента. То есть, это все взаимосвязанные вещи. Учитывая это падение, это сокращение и производства и поступления валюты и занятости. То есть, это целый комплекс проблем, которые будут на украинском рынке.