Украина и Европейский союз. Накануне подписания исторического договора

16.11.2013 20:20   -
Автор:

Менше двох тижнів залишилося до саміту в Вільнюсі де Україна планує підписати з Євросоюзом угоду про асоціацію. Тож навколо цього питання вже не перший день точаться гострі суперечкі. Наразі Україні залишилося виконати лише три вимоги Євросоюзу – це закони про діяльність прокуратури, про зміни до виборчого законодавства та лікування ув"язнених.

Володимир Нікітін політолог

-Что касается закона о прокуратуре и избирательном законодательстве, то парламент уже принял в первом чтении эти законопроекты, принял их в редакции Президента, и эта редакция строилась на рекомендациях Совета Европы, Венецианской комиссии, мониторингового комитета, который уже одобрил эти предложения, оппозиция имела свои претензии к этому, но одобрила в целом, потому что Европа одобрила это.

Що ж стосується останньої вимоги, долі Юлії Тимошенко, тут компроміс поки не досягнений. Представники ЄС вимагають часткового помилування для екс-прем"єрки, а голова держави Віктор Янукович наполягає на тому, що закон має бути один для всіх. Наразі п"ять законопроектів щодо можливості лікування ув"язнених закордоном на розгляді в парламенті.

Леонід Кучма екс-президент України

-По Юле Тимошенко конечно как-то надо решать вопрос, но по большому счету нельзя будущее 46-миллионной страны ставить в зависимость от одного человека с этого в принципе надо исходить всем и вся.

Місія Євросоюзу на чолі з екс-головою європарламенту Петом Коксом та екс-президентом Польщі Олександром Квасневським, яка контролює підготовку Україні до саміту, поки теж не змогла розставити всі крапки над "і" .

цитата

-Ми вважаємо, що на даний момент буде передчасно робити висновок про виконання встановлених умов або ж в якості альтернативи надати докази, що вони не можуть бути досягнуті на даний момент. Відповідно до рекомендації президента Шульца, одностайно з Конференцією президентів Європейського парламенту, було прийнято рішення продовжити мандат Місії до саміту у Вільнюсі і просити місію повернутися до України наступного тижня.

Тож поки вся Україна в очікувані, українці та закордонні експерти обговорюють перспективи та можливості підписання асоціації з Євросоюзом.

Мартін Дей заступник глави посольства Великобританії в Україні

-Это соглашение принесет много плодов, например, снижение цен путем все большей и большей конкуренции, улучшение качества еды, и так далее, и приближение к экологическим стандартам Евросоюза приведет к улучшению здоровья людей, к снижению показателей смертности.

Та все це відбудеться поступово. Асоціація – лише перший крок на тривалому шляху євроінтеграції. На адаптацію до європейських стандартів Україні відведено п"ять-десять років. Але зона вільної торгівлі, кажуть експерти піде на користь українській державі відразу після підписання угоди: збільшиться обіг товарів, спростится ведення бізнесу, зокрема малого та середнього і для бізнесменів України відкриються нові простори для роботи.

Тарас Качка учасник перемовин з ЄС щодо укладання Угоди про асоціацію

-Ми домоглися того, що практично на всі важливі нам продукти ми маємо ті чи інші поступки. І дуже часто ці поступки виглядають у формі скасування мита з боку ЄС до нуля. Самий яскравий приклад – це наші сири.

Україна, вважають фахівці, знайде свою нішу на європейскому ринку. Вже зараз в країні виготовляється багато товарів, що успішно продаються в усьому світі. І марка мейд ін Юкрейн відома у Європі.

Дмитро Шевчук студент

-Я считаю, что Украина – достойная страна, которая уже делает какие-то действия для того, чтобы вступить в Европейский союз, для того, чтобы улучшить качество жизни наших граждан и еще больше приблизиться к Европе.

Едуард Оношев студент

-Войдя в союз с ЕС, мы укрепимся как независимая страна, укрепим свою экономику, произойдет процесс интеграции, наша экономика будет на большем уровне, и соответственно государственный уровень стандартов выростет и соответственно уровень жизни человечества, украинцев тоже вырастет.