Украина будет проситься в НАТО. Парламент отменил внеблоковый статус

23.12.2014 21:07   -
Автор:

Засідання Верховної ради. Вже на його початку коаліція пересварилась. Причина – прийняття закону про розширення повноваження РНБО. Чимало пунктів у ньому депутати назвали неконституційними.

Сергій Євтушок народний депутат (фракція "Батьківщина")

Жодної поправки не було прийнято. Таке враження, що, дійсно, ми під одну людину і під один орган відділяємо певні повноваження.

Андрій Парубій перший заступник голови Верховної Ради

Сьогодні в час війни, не надавши більше повноважень Раді національної безпеки і оборони, ми ставимо під загрозу національну безпеку і оборону нашої держави.

Спікер законопроект ставить на голосування.

Олег Ляшко голова фракції Радикальної партії

Відповідно до регламенту, вихід один – відправити законопроект на повторне друге читання. Будь ласка, дотримуватись Конституції, поважати один одного і демонструвати єдність коаліції, не впихайте невпихуєме.

Все ж Володимир Гройсман ставить на повторне поверненя закону. І знову голосів не набирається. Потім триста двома голосами депутати таки відправляють закон про розширення повноважень відомства Турчинова на доопрацювання. Наступне питання порядку денного – скасування позаблокового статусу України.

Павло Клімкін міністр закордонних справ України

Це буде неодмінно вести вести нас в європейський і євро-атлантичний простір.

Коаліція висловлюється за цей закон, проти – опозиція. Останні кажуть: його прийняття призведе до ескалації конфлікту у суспільстві.

Олександр Вілкул народний депутат України фракція "Опозиційний блок"

Украину могут сделать сильными только украинцы. Никакой смысловой нагрузки, кроме политической, это решение не несет. Нам уже обещали безвизовый въезд, европейские стандарты, европейский уровень жизни, это все осталось декларациями, тоже самое будет и по НАТО, в котором нас никто и нигде не ждет.

Втім депутати голосують. "За"- триста троє. Далі парламентарі приступили до розгляду бюжету. Коаліція з цього питання взагалі пересварилась. Причина – документ роздали тільки перед засіданням, і без аналізу, кажуть депутати, за один день прийняти головний фінансовий документ країни – неможливо. І вирішили – голосуватимуть за нього тридцятого грудня.