Уголовно-процессуальный кодекс вступит в силу в ноябре

08.09.2012 20:45   -
Автор:

Андрій Гончаренко,  начальник управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Харківської області:

-Мы подвели прокурора к тому, чтобы он знал, как Отче наш, это дело. И мог участвовать реально и правильно в суде. Поэтому на сегоднешний день эксперимент продолжается. Он согласно приказу будет действовать до десятого октября. И нам никто ниче не мешает подучить другие районы.

Раніше дії прокурорів регламентувались внутрішніми наказами. Тепер же чітко прописані у кодексі. Терміни розгляду справи скоротяться,- каже Андрій Гончаренко. За присутність свідків будуть відповідати також державні обвинувачі. Справу зможуть розгядати без потерпілого, якщо він довго не з"являється до суду. З введенням нового Кримінально-процесуального кодексу, кажуть прокурори, кількість затриманих у СІЗО скоротиться. Адже до взяття під варту, введуть ще ряд етапів: заставу, домашній арешт. Підписка про невиїзд взагалі зникає. Судові органи з дев"ятнадцятого листопада вже не зможуть відправляти справи на дорозслідування.

Андрій Гончаренко,  начальник управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Харківської області:

-Будет, суд может вынести, первой инстанции, два приговора: первый- оправдательный и обвинительный. Все, другого ничего не выносится. А у нас что сегодня получается, по пять-шесть раз дело возвращается на дополнительно расследование. Единственный момент есть, что на стадии предварительного рассмотрения органом, местным судом, возможно дело повернення прокурору. Есть там процессуальные документы при составлении обвинительного акта.

А ще з новим кодексом допити та засідання суду можна буде проводити в режимі відеоконференції. Завдяки цьому скоротяться терміни розгляду справ. Автором цього нововведення став народний депутат України Валерій Писаренко. Нині він зареєстрував ще один законопроект, який обмежує вплив прокурорів на діяльність фізичних та юридичних осіб. Якщо його підтримають, документ дозволить завершити перший етап реформування органів юстиції.

Валерій Писаренко, народний депутат України:

-Есть целый комплекс изменений в законодательстве, которые мы будем рассматривать уже с сентября месяца, чтобы на сегоднешний день прокуратуру вернуть к функциональности предусмотреной в европейских странах. Это одно из требований в том числе Европейского совета, совета Европы.

Цей закон та ще ряд документів, наприклад стосовно діяльності адвокатів, нотаріусів, стануть частинами нового кримінально-процесуального кодексу. Останній, вже назвали революційним документом у системі правосуддя України.