Углублённые медосмотры в школах теперь проводиться не будут

23.10.2018 14:14   -
Автор:
Медичні огляди у школах залишились, але не такі поглиблені як проводились раніше, коли у навчальних закладах всі учні підлягали ретельному обстеженню лікарями різних фахів, які самі виїзджали на прийом. У Харкові міська влада запроводила такі огляди ще 9 років тому і така форма нагляду за здоров"ям дітей була ефективною. Адже батьки в силу своєї зайнятості не завжди вчасно звертались до медиків і інколи про наявність у своїх дітей будь-яких патологій дізнавались саме після таких оглядин спеціалістів. 
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти Харківської міської ради
 
Мы медосмотры углублённые проводили с сентября по май, т.е. прописан был график в каждой школе, сейчас это не предусмотрено. Поэтому семейный врач должен осмотреть ребёнка и если нужно  отправить ребёнка на дообследование и родители должны пойти на дообследование. 
 
Фахівці це пояснюють впровадженням реформи в галузі охорони здоров"я, адже кожен лікар на своєму робочому місці обслуговуватиме певну кількість пацієнтів і така форма роботи як виїзд для проведення обстеження до якогось іншого закладу в його обов"язок тепер не входить і відповідно не оплачується. Тому медогляди в школах проводити просто не має можливості, пояснюють фахівці і піклування за станом здоров"я дитини – це суто турбота сімейних лікарів і впершу чергу самих батьків. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я і соціального захисту населення 
 
Перед тем как пойти в школу после каникул их родительская обязанность посетить педиатра, с которым они подписали декларацию и убедиться, что их ребёнок здоров и не нуждается ни в каких дополнительных моментах. Поэтому это всё ответственность родителей. Таких массовых осмотров, которые мы проводили раньше не будет. Мы просто теперь в новых условиях, должны работать по-новому. 
 
Натомість у всіх харківських школах працюють медичні пункти, оснащені необхідною кількістю лікАрських засобів, де медпрацівник готовий і оглянути дітей і у разі звернення надати первинну допомогу.