Удар ракетою по житловому гуртожитку у Харкові – це докази тяжкого воєнного злочину (відео)

18.08.2022 12:18   -

Пізно ввечері 17 серпня у Харківський гуртожиток де проживали люди із вадами слуху влучила ракета. Будівля зазнала масштабних руйнувань.

17 серпня, близько о пів на десяту вечора, у Салтівському районі Харкова сталася одна із найтрагічніших для регіону подій – російська ракета влучила прямо у гуртожиток для людей із порушенням слуху. За даними Харківської обласної військової адміністрації, під завалами загинули 7 людей, 17 – поранені, в тому числі і маленька дівчинка.

Триповерхова будівля мала дерев’яні перекриття, займання відбулось практично одразу і охопило близько 600 квадратних метрів. Близько опівночі пожежу локалізовано рятувальниками. У гуртожитку жили звичайні мирні люди Харкова, які готувались до сну.

Жодних військових формувань, воєнних об’єктів поруч не було. Розбір завалів та пошук людей під ними триває і зараз.

ДМИТРО ЧУБЕНКО РЕЧНИК ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ПРОКУРАТУРИ
Щодо типу озброєння, то скоріш за все це була крилата ракета. Щодо будівлі – це трьохповерхова будівля житлова, це гуртожиток для людей, які мали вади слуху. Щодо того, яка кількість знаходилась всередині, то попередньо: декілька десятків осіб були всередині в момент влучання ракети, це приблизно від 20 до 40 людей. Можливо в діях російської армії є як аспекти залякування, так і не виключаю аспекти того, що можливо це в черговий раз вони не влучили туди куди вони хотіли. Від цього не легше адже гинуть мирні люди. Прокурорами буде внесено кримінальне провадження за частиною другою статті 438 Кримінального кодексу України, а саме це «Порушення законів та звичаїв війни», оскільки від обстрілів російської армії в черговий раз загинули мирні люди.

Слідчі обласної прокуратури також фіксують і інші докази: все що необхідно надати як свідоцтво для Гааги про тяжкий воєнний злочин

ДМИТРО ЧУБЕНКО РЕЧНИК ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ПРОКУРАТУРИ
В подальшому ці докази будуть використовуватися в міжнародному кримінальному суді для того аби довести вину росії у вбивстві мирних людей та аби заставити росію виплатити репарації та зафіксувати злочинні дії посадових осіб, саме військово службовців, які приймають рішення щодо обстрілів мирних кварталів міста Харкова та інших міст України.

На трагедію відреагував і президент України Володимир Зеленський у своєму телеграм каналі.

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
Коли чуєш про харківську Салтівку – це знову біль. Біль за всю Україну. Біль за Харків.
Ракетний удар… По гуртожитку… Будівля вщент зруйнована. Підлий і цинічний удар по цивільних, що не має жодного виправдання й демонструє безсилля агресора. Не пробачимо, помстимося.

За інформацією мера Харкова Ігоря Терехова всі постраждалі наразі знаходяться у медзакладах та отримують необхідну допомогу і лікування. А тим, хто залишився без житла місто вже надало новий прихисток.