Учителя начальных классов будут осваивать инклюзивное обучение

25.11.2019 16:06   -
Автор:
З 2020 року обов’язковим пунктом програми підвищення кваліфікації для вчителів початкових класів буде інклюзивне навчання. Педагоги, які пройдуть його зможуть працювати з дітьми з особливими освітніми потреби. Крім того розпочинати підготовку таких вчителів у профільному міністерстві планують ще у закладах вищої освіти. Ну а для того, щоби розвивати інклюзію і надалі за всіма напрямами працювати, мають намір налагодити взаємодію зі спеціалістами інших фахів.  
 
Жодна з систем – освіти, охорони здоров’я, соціального захисту – не може діяти лише самостійно. Ми мусимо докласти всіх зусиль, щоб налагодити взаємодію між установами, які приймають рішення на центральному рівні. Це стане поштовхом для підтримки інклюзивної освіти на місцях. Без зміни системи, з одним лише бажанням будь-якого міністерства, в нас нічого не вийде. Тож ми працюватимемо над тим, щоб наше партнерство було ефективним.  
 
А початок вже є, зазначають у Міносвіти, кажуть тільки за останні 3 роки створено майже 600-т інклюзивно-ресурсних центрів, закуплено 5 сучасних методик світового рівня, впроваджено надбавки до 20% для вчителів, які працюють в інклюзивних класах, а також в кожному з таких введено посаду асистента вчителя. 
 
Ще одне досягнення цього року – в державному бюджеті на 2020 рік враховано всіх дітей, які почали інклюзивне навчання станом на 5 вересня 2019 року. Це вже не та ситуація, яку ми мали торік. Так само враховано асистентів вчителів та інклюзивні класи. 
 
Цілі на майбутнє, кажуть, ще більш амбітні, окрім розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів, ще оптимізація роботи спеціальних закладів загальної середньої освіти, розвиток інклюзії у дитсадках та школах, профорієнтація дітей з особливими освітніми потребами і продовження роботи в цьому напрямку з вчителями.