Учащиеся ПТУ будут жить в общежитиях бесплатно

19.04.2019 14:09   -
Автор:
Порядок забезпечення гуртожитками осіб, які здобувають профосвіту затверджений Кабінетом Міністрів. Він запроваджує єдині для всіх закладів правила користування гуртожитком. 
 
Ірина Шумік  гендиректор директорату профосвіти МОН 
 
Багато років поспіль питання гуртожитків у профосвіті не було визначено нормативно. Заклади самостійно розробляли положення і керувалися ними під час поселення та виселення учнів. Для того, щоб адміністрації мали однакове розуміння цього процесу і скрізь, у кожному закладі країни, діяли однакові правила, ми й розробили цей Порядок. У ньому, зокрема, чітко визначено, що проживання учнів має бути безоплатним. Цей чинник є важливим з огляду на те, що учні профтехів, на жаль, поки що отримують досить невелику стипендію порівняно зі студентами вишів
 
Першочергово у гуртожитки заселятимуть дітей-сиріт, чорнобильців, дітей з інвалідністю, осіб з малозабезпечених або багатодітних сімей та інших учнів, яким це право гарантоване законодавством.
 
Ірина Шумік  гендиректор директорату профосвіти МОН 
 
Уся нормативка, яку ми напрацьовуємо в межах реформування напряму, спрямована на покращення умов навчання учнів. Їхні інтереси та потреби є ключовими для нас. Нині ми працюємо над підвищенням якості освіти. Так, відкрито 180 навчально-практичних центрів, на цей рік планується ще щонайменше 45. Але важливо не забувати й про інші речі, які будуть мотивувати дітей вступати у профтехи.
 
Згідно документу, адміністрація закладів має надати учням ліжко, шафу для одягу, стілець, стіл, постільні речі тощо. У гуртожитку таож можуть проживати педагоги та їхні сім'ї, особи, які перебувають у відрядженні, члени родини учня. Під час вступної кампанії до гуртожитку можуть поселити абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, іноземців та іногородніх вступників.