У світі відзначають день вегана

01.11.2012 18:53   -
Автор:

Півроку тому Настя стала веганкою. До цього, розповідає вона, прийшла поступово, розпочавши з вегетаріанства, тоб то відмови лише від м"яса та риби. А вже потім вирішила і зовсім не вживати продуктів тваринного походження, таких як, молоко, яйця та мед. Тепер вона харчується виключно рослинними продуктами. Каже, підштовхнуло на це дві причини. По-перше – етичні міркування, адже тварин дійсно шкода. А по-друге – користь для здоров"я та покращення самопочуття.

Анастасія Черних веганка

-Я замечаю реальную пользу для моего здоровья. Конечно, я не говорю, что это для всех людей будет полезно, но, это строго индивидуально, конечно, но я чувствую себя намного лучше с тех пор как я отказалась от мяса.

Поділяє її думку і Юля, яка вже півтора роки є вегетаріанкою. Та вона поки що вирішила відмовитися лише від м"яса та продовжує вживати яйця, мед, молочні та морепродукти. Проте запевняє, навіть такі незначні обмеження в раціоні позитивно впливають на її самопочуття, адже у більшості сучасного м"яса містяться концерогени, які негативно впливають на організм людини. Але це, говорить Юлія, не єдина причина таких змін у її харчуванні.

Юлія Рижова вегетаріанка

-Во-первых, потому что я считаю, что наш организм человеческий не способен переваривать такой тяжелый продукт как мясо, в отличии от других плотоядных животных. Во-вторых, потому что без мяса питаться экономнее. И, в-третьих, для меня это просто вкуснее.

Лікарі, в свою чергу, не рекомендують вдаватися до такого харчування людям до тридцяти років, тому що їх організм потребує будівельних білків, які знаходяться у м"ясі та рибі. Проте не можна однозначно казати про шкоду або користь веганства та вегетаріанства. Все залежить від індивідуальних особливостей організма. Адже науково доведено, що деякі люди дійсно почуваються краще, коли перестають вживати продукти тваринного походження. Головне, кажуть лікарі – правильно сбалансувати свій раціон харчування.

Лілія Височіна врач-терапевт

-Он должен ознакомиться с рекомендациями тех же диетологов, которые работают в этом направлении и могут посоветовать, каким же образом сбалансированно питаться, чтобы организм получал необходимые микроэлементы, макроэлементы, витамины.

Наприклад, кальцій міститься у зелені, шпінаті та сої, які можуть вживати як вегетаріанці, так і вегани. Запас заліза допоможуть утримати у нормі різноманітні крупи та зелень. А горіхи та бобові містять в собі цинк. Також, говорять медики, можна просто вживати вітаміни. Та все це потрібно робити, прислухаючись до свого організма. Аби не нашкодити йому.

Анастасія Полякова, Віктор Ноздрачев Харьковские Известия.