У парламенті зареєстрований ще один проєкт закону про народовладдя

09.06.2020 15:11   -
Автор:
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт  “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”, поданий президентом Володимиром Зеленським. Відповідна інформація з'явилася на сайті парламенту. Голова держави визначив документ як невідкладний. Текст та супровідні документи до законопроєкту поки не оприлюднені. З 2012 року в Україні діяв закон про всеукраїнський референдум. Але у 2018 році він був визнаний неконституційним та Конституційний суд його скасував. У лютому робоча група Верховної Ради схвалила кінцевий варіант нового законопроєкту "Про всеукраїнський референдум".
 
Предметом всеукраїнського референдуму може бути:
 
1) ухвалення нової Конституції України (установчий референдум);
2) внесення змін до розділу І «Загальні положення», розділу ІІІ «Вибори. Референдум» і розділу XIII «Внесення змін до Конституції України» Конституції України (конституційний референдум);
3) зміна території України (ратифікаційний референдум);
4) визнання таким, що втратив чинність, закону України або виключення окремих його положень (законодавчий референдум);
5) питання загальнодержавного значення у принципі чи інші пропозиції у загальному формулюванні (загальний референдум).
 
Всеукраїнський референдум може бути призначений указом президента (для внесення змін до Конституції), постановою Верховної Ради України (під час вирішення питання про зміну території), та за ініціативою народу України. Народна ініціатива щодо проведення всеукраїнського референдуму здійснюється шляхом збирання підписів не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу на всеукраїнському референдумі. Підписи також необхідно зібрати не менше ніж у двох третинах областей, і не менше ніж по сто тисяч підписів у кожній області. Збір підписів проводиться протягом шістдесяти днів з дня отримання свідоцтва про реєстрацію ініціативної групи, яка пропонує винести відповідне питання на всеукраїнський референдум
 
Президент України після отримання рішення Центральної виборчої комісії про загальні підсумки збирання підписів громадян України під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму протягом п’ятнадцятиденного строку здійснює перевірку щодо відповідності Конституції України та цьому Закону питання, яке пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою. Якщо питання відповідає Конституції України та цьому Закону, Президент України у строк, видає указ про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою із зазначенням дати його проведення, сформульованим питанням. Дата проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою призначається на останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування Указу Президента України про його проголошення.
 
Наразі проєкт закону "Про всеукраїнський референдум" направили на аналіз до Венеційської комісії. Всього парламентарі  готують п'ять законопроєктів, які передбачають запровадження в Україні народовладдя. Це законопроєкти про всеукраїнський та місцевий референдуми, про запровадження законодавчих ініціатив народу, про народне вето.