«У науці буде велика прогалина». Науковці показали, що залишилося від інституту високих технологій (відео)

05.05.2023 16:52   -

Околиця Харкова –  Інститут «Фізико-технічний факультет» каразинського університету. Точніше те, що від нього залишилося. Поруч з будівлею інституту проходить дорога з Бєлгорода. Саме нею в лютому 2022-го рашисти намагалися прорватися до Харкова. Практично під вікнами будівлі був бій. Українські військові 25 лютого окупантів ліквідували. Та протягом наступних місяців повномасштабної війни інститут неодноразово потрапляв під ворожі обстріли. 

СЕРГІЙ ЛИТОВЧЕНКО ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ МРБФТ
У мене буквально сльози навертаються на очі. Мене всього трусить. Бо я 40 років працював на фізико-технічному факультеті. Перший поверх – це моя кафедра. Оце за гратами – високотемпературна лабораторія. Стоїть високотемпературне обладнання, пічі. Коштовні, де ми працювали над нашими високотемпературними матеріалами. Ми розробники багатьох різних захисних покриттів та функціональних матеріалів. Металевих, керамічних. Отам далі тільки ми за пів року до війни, до вторгнення, зробили 2 комп’ютерних класи для наших аспірантів.

Як на першому так і на інших поверхах науковці втратили дуже багато. Зокрема лабораторії, де молоді науковці працювали над своїми дослідженнями.

ІГОР СЕРЕДА ДОЦЕНТР ФІЗИКО-ТЕХНІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ, В.О. ДИРЕКТОРА З НАУКОВОЇ РОБОТИ ХНУ ІМ.В.КАРАЗІНА
Ця лабораторія – займала її кафедра медичної фізики. Дівчата, які тут працювали, займалися дослідженням наноліків. Тобто точкова доставка ліків у пухлини, чи кудись іще. Останнє чим вони займалися – знаходження способу доставки ліків для лікування хвороби Паркінсона. І обладнання, яке тут стояло було придбане не тільки завдяки університету. Тобто грошей було багато. Вона була заснована буквально з 2008 року – в останні роки. Тобто це не старе радянське обладнання, а сучасне: європейське, американське обладнання, яке було закуплене за кошти університетів, міністерських грантів, за кошти міжнародних партнерів.

Головна гордість інституту – дослідження з ядерної фізики. Незважаючи на колосальні руйнування наукової бази, деяке обладнання вціліло.  Все що можна, каразінці вже вивезли. Інше законсервоване, оскільки транспортувати його не можна. Наприклад, цю установку, де молоді науковці проводили дуже важливі дослідження, зокрема і з ядерним паливом.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ПИЛИП КУЗНЄЦОВ В.О. ДИРЕКТОРА НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ ФІЗИКО-ТЕХНІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ХНУ ІМ.В.КАРАЗІНА
Ці дослідження необхідні для правильного керування ядерних реакторів. Це по суті можливості для правильної роботи ядерних реакторів.

Якщо цей науковий центр не відновити, кажуть як випускники, так і співробітники вишу, буде велика прогалина у науці.

«РИСЬ» ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ, ВИПУСКНИК ІНСТИТУТУ, НАУКОВЕЦЬ
Наука, вона не те, що досить інерційна. Самі процедури досить інерційні. Якщо ви починаєте дослід зараз, то результати цього досліду і подальше втілення в життя – вони будуть лишень через певний період. Наприклад, якщо ви зараз почали розробляти якийсь новий сплав, то втілення цього сплаву, наприклад у літак, буде через 5-10 років. Тому якщо ми зараз почнемо відновлювати, то результати ми отримаємо через декілька років. Якщо ми почнемо відбудовувати це все після Перемоги – у нас буде прогалина, ми не зможемо вчити студентів. От куди вони прийдуть? Сюди? У зруйновану будівлю, що зараз без опалення, світла і обладнання, яке зараз пошкоджене.

За попередніми підрахунками спеціалістів, вартість лишень однієї реновації будівлі – складає щонайменше 77 мільйонів гривень.

Наразі, підкреслюють в інституті, у зв’язку з реаліями, в яких живе Україна, перед науковцями стоять нові  задачі.

ПИЛИП КУЗНЄЦОВ В.О. ДИРЕКТОРА НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ ФІЗИКО-ТЕХНІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ХНУ ІМ.В.КАРАЗІНА
Раніше ми – «Енергоатом» закупляли паливо в росії. Тепер нам треба переорієнтовувати всі наші наукоємні ядерні технології на західні зразки. Це, власно кажучи, малі модульні реактори. І все це, у нас з одного боку наукова база є, а з іншого боку, ми потребуємо розширення цих можливостей. І якщо ми не будемо готувати спеціалістів в цій галузі, то у нас будуть великі проблеми з енергетичною безпекою. Лабораторії кафедри реакторобудування, кафедри медичної фізики – там повністю зруйноване обладнання, його взагалі немає. Як такого. Тобто дуже серйозні втрати. Ми зараз шукаємо міжнародної підтримки на гранти, яку можливо будуть залучати до відновлення. Також нам необхідна і Урядова підтримка дуже потужна. Тому, що ми , окрім того, що ми маємо проблеми з обладнанням, ми також маємо дуже великі проблеми з персоналом. Якась частка персоналу поїхала за кордон. Інша частина перебуває в інших областях України. І також дуже значний відток студентів.

ОСТАННІ НОВИНИ