У мерії – зустріч з мешканцями будинку 248Г по проспекту Московському

05.01.2013 18:03   -
Автор:

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-В доме на сегоднешний день отопление. В доме на сегоднешний день электричество. В доме на сегоднешний день газ. Все комуникации проверены. Сейчас ведутся работы, которые мы уже называем востановительные.

Міцність будинку. Це питання людей турбує найбільше. Фахівці заспокоюють: безпека гарантована. Конструкції дому посилили.

Валерій Шмуклер завідувач кафедри будівельних конструкцій, автор проекту з відновлення будинку

-На сегоднешний день все, что касается ресурса жесткостного, прочностного и устойчивости сооружения практически зданию возвращено. В этом здании, надежность его обеспечивается прежде всего внутренними стеновыми панелями, панелями перекрытия, лифтовой шахтой и шахтой дымоудаления.

Наразі в будинку відновлюють перекриття з десятого по шістнадцятий поверхи. Ці роботи завершать шостого січня.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Сейчас наша задача вам вернуть веру в то, что вы будете жить в доме безопасном. Все остальное, мы с вами говорили, зависит от вас, от соседей. Вдруг у вас появится желание, чтобы вы создали там ОСМД. И будете управлять своим жильем. Наша задача, я еще раз подчеркиваю, вернуть жизнь в дом.

Люди обіцяному вірять. Але все рівно кажуть: морально важко.

Наталія Налєсник мешканка буд.№248Г по пр.Московському

-Я могу сказать, что я не боюсь. Страшновато. Но внушает доверие мнение специалистов. Все-таки внушает доверие.

Олександр Новік мешканець буд.№248Г по пр.Московському

-Люди ставят подписи под такими очень серьезными документами. Просто востановить его на тяп-ляп не получится.

Мешканці тим часом проживають у гуртожитках. Їм надали матеріальну допомогу. Опікуються й тими, хто після вибуху потрапив до лікарні. Одну з постраждалих жінок напередодні новорічних свят вже виписали. Під наглядом медиків залишається тринадцятирічна Христина Сургай. Вона отримала сімдесят відсотків опіків тіла. Її вже двічі прооперували.

Аслан Цогоєв завідувач опікового відділення лікарні швидкої та невідкладної допомоги

-За этот промежуток времени уже произведено 2 операции по восстановлению глубоких ожогов это в основном верхние конечности. Донорская кожа берётся из нижних конечностей в данной ситуации. Поэтому верхние конечности – кисти и левая верхняя конечность полностью восстановлены, остаётся участок правого плеча и на спине.  

Дівчинці необхідно провести ще як мінімум дві-три операції з пересадки шкіри, кажуть лікарі. Поки медики борються за здоров'я харківянки. Фінансисти переймаються долею коштів, що повинні надійти з державного бюджету на реконструкцію постраждалого будинку. Нардеп Ірина Горіна, впенена уряд обов'язково виконає свою обіцянку. Кабмін вже перерахував кошти за відновлення будинку по вулиці Слинька, що постраждав раніше, тож і роботи з рекострукції будівлі на Московському, теж будут профінансовані.   

Ірина Горіна народний депутат України

-Деньги мы эти обязательно получим. Я думаю в феврале, в марте они уже поступят на бюджет города. Но подрядчик, городские власти, скажем так, работают в долг. Но тут об этом даже никто не говорит.Когда такое случается, максимум все должны быть привлечены, чтобы в максимально короткие сроки все востановить и люди смогли заехать.

Мешканці постійно слідкують за ходом робіт у будинку. Спеціалісти працюють з випередженням графіку на два дні.

Григорій Жигилій мешканець буд.№248Г по пр.Московському

-Молодцы, хорошо делают. Я считаю хорошо делают ремонт.

Повернутися у власні домівки деякі мешканці зможуть вже під Старий Новий рік. Це не стосується тих, хто проживав на дев"ятому, десятому та одиннадцятому поверхах. Їхні квартири постраждали найбільше. Вони заселяться до кінця місяця.