У Харкові затримано диверсанта, який підривав АЗС (відео)

11.10.2023 19:37   -

Поліція спільно з СБУ затримала у Харкові диверсанта, який підривав автозаправки та залізничні колії. Так, встановлена причетність 54-річного жителя міста до скоєння щонайменше трьох таких злочинів. Слідством встановлено, що зловмисник активно спілкувався з представниками російських спецслужб. І виконував завдання, які мали підірвати безпеку всередині країни.

АРТЕМ ДЕХТЯРЕНКО РЕЧНИК СБУ
За вказівкою російської спецслужби зловмисник готував підриви двох АЗС у Харкові та в інших регіонах України. Для вчинення диверсій він планував використати саморобні вибухові пристрої, які зберігав у спеціально облаштованому схроні на території одного з лісових масивів Харківщини. Згідно з задуму російської воєнної розвідки підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення і поширити панічні настрої у прикордонних регіонах України.

І при черговій спробі підкласти вибухівку на одну із заправочних станцій правоохоронці затримали диверсанта.

АРТЕМ ДЕХТЯРЕНКО РЕЧНИК СБУ
Правоохоронці затримали фігуранта на гарячому: під час закладання ним вибухівки під бочку з газом на одній із харківських АЗС. Під час затримання зловмисника було одразу деактивовано його вибуховий пристрій, який складався з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму із електродетонатором.

Також доведено, факти причетності затриманого до вчинення серії інших диверсій на території Харківщини. Так, за даними Нацполіції інформація про підриви на АЗС почала надходити з березня 2023 року. Зафіксовано два таких випадки. У серпні цього року диверсант підірвав ще й залізничну колію, пошкодивши полотно. Зловмисник використовував саморобні вибухові пристрої.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

АРТЕМ ДЕХТЯРЕНКО РЕЧНИК СБУ
За даними слідства ворожим диверсантом виявився ексспівробітник розформованої міліції, який через суд намагався поновитися на колишній посаді. Після початку повномасштабного вторгнення рф він був дистанційно завербований представником російської воєнної розвідки. Основним завданням зрадника було вчинення диверсій спрямованих на знищення критичної інфраструктури та розхитування внутрішньої обстановки у прикордонних районах України.

За даними СБУ, для вчинення підривів фігурант справи власноруч збирав вибухові пристрої у квартирі своєї матері, а потім відвозив їх до схованки. Аби продовжувати свою цинічну справу.

АРТЕМ ДЕХТЯРЕНКО РЕЧНИК СБУ
Під час обшуків за місцями проживання затриманого і його близьких родичів виявлено майже 5 кг пластиду, детонатори, годинниковий механізм до вибухівки, бойові гранати, револьвер і майже 900 тисяч готівки у гривневому еквіваленті. Наразі слідчі Служби Безпеки планують повідомити затриманому про підозру за двома статтями Кримінального Кодексу України – це ст. 113 (диверсія), а також ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами). Триває розслідування для встановлення інших фактів злочинної діяльності зрадника та його ймовірних спільників. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

ОСТАННІ НОВИНИ