У Харкові «вижив» під час ворожих обстрілів ретротрамвай (відео)

22.08.2022 17:00   -

Харків зміг евакуювати з депо, що кілька місяців обстрілюють окупанти, більше 80 вагонів. Врятувати вдалось і ексклюзивну модель – вагон серії ХА, трамваю майже 100 років. Детальніше дивіться у сюжеті Харьковских известий.

Харкову вдалось врятувати ексклюзивну модель харківського трамваю «ХА-100». Ця ретромашина пережила кількамісячні бомбардування російськими окупантами. З міського депо, що зараз нагадує практично руїни , вагон евакуювали у безпечне місце. Спеціалісти оглянули і винесли вердикт – машина на ходу. І потребує реставрації та невеликого ремонту.

ВЛАДИСЛАВ ПРИЙМАК ДИРЕКТОР САЛТІВСЬКОГО ДЕПО

Цей вагон був сюди доправлений із Салтівського трамвайного, де він зазнав незначних ушкоджень під час ракетних обстрілів. Ми маємо деякі вибиті вікна, деякі пошкодження кузова, але це дуже незначні пошкодження. Вони будуть ліквідовані найближчим часом. І є всі шанси, що цей вагон вже зможе десь там на якусь екскурсію виїхати найближчим часом.

Щоб надати первинний вигляд трамваю, спеціалісти планують відреставрувати салон, замінити вікна, пофарбувати і перевірити всю рухому частину. Саму машину випустили у Харкові ще 30 –х роках минулого сторіччя. Реновацію трамвай серії «ХА» проходив до 100-річчя харківському трамваю.

ВЛАДИСЛАВ ПРИЙМАК ДИРЕКТОР САЛТІВСЬКОГО ДЕПО

Цей вагон користується шаленою популярністю, його дуже часто замовляють на екскурсії. І дуже часто його замовляли на весілля. Так, це було. І не поодинокі випадки. Його дуже люблять.

Яку ви задачу перед собою ставити як директор депо і наскільки для вас важливо відновити все те , що пошкодив руський мір?

Ми маємо відновити все , що може бути відновлено. На сьогодні можу сказати те, що з території Салтівського депо забрали вже близько 85 вагонів. З яких вже частина проходить ремонтні роботи. І всі вони вже скоро будуть виходити на лінію.

Оскільки Харківське депо те підприємство, що було дуже сильно зруйноване під час ворожих обстрілів, всі більш-менш вцілілі трамваї перебувають на комплексному ремонті. Деякі з машин стануть донорами. Щоправда певна кількість трамваїв, зокрема і ретро – відновленню вже не підлягають. Вже кілька місяців підприємство всупереч всьому намагається евакуювати трамваї із Салтівки, щоб врятувати те, що ще можна.

ВЛАДИСЛАВ ПРИЙМАК ДИРЕКТОР САЛТІВСЬКОГО ДЕПО

Цифри виглядають так: 85 ми забрали. Це ті, що мають змогу пересуватися , або самостійно, або за допомогою тягача. Частина вагонів, а це близько 40 мабуть вже не підлягають відновленню зовсім. Це вже просто металобрухт. Звідти він поїде швидше за все на металозвалку. І з десяток-два вагонів там залишилось , які ми маємо забрати. Наразі два вагони в ремонті . Це процес такий дуже кропіткий. Вагони взяті не важкі так скажемо, але тим не менше після такого тривалого стояння вагони потребують детальної уваги. Буквально кожен вузол розбирається, оглядається, ремонтується, відновлюється і так далі.

Щоб відновити один вагон, потрібно щонайменше місяць часу. Лише після цього трамвай знову можна повертати на маршрути.