У Харкові відзначили День пам’яті та примирення (відео)

08.05.2023 19:59   -

День пам’яті і примирення відзначили у Харкові. Звертаючись до присутніх на заході сивочолих учасників бойових дій Другої Світової війни, Ігор Терехов, харківський міський голова, зауважив, що другий рік поспіль Україна відзначає цей день в умовах повномасштабної війни з РФ. Але кожен харків’янин, як і всі українці, вірить, що незабаром у календарі України з’явиться нова святкова дата – День Перемоги вже у цій війні. А сьогодні Харків згадує тих, хто наближав закінчення Другої світової війни.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
78 років тому ми подолали нацизм. Перемогли у другій Світовій війні. І це перш за все, ваша заслуга. Хочу подякувати кожному з вас, тим,хто зараз тут присутній, тих кого нажаль вже немає, бо вони віддали своє життя заради того, щоб ми жили.

Почесні грамоти, Подяки і пам’ятні медалі отримали ті, хто своїми фронтовими подвигами та післявоєнною відбудовою міста писали історію Харкова.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Серед учасників бойових дій, які змогли взяти участь в урочистостях, 98-річниц Олексій Юхимович Прокоф’єв.

ОЛЕКСІЙ ПРОКОФ’ЄВ УЧАСНИК БОЙОВИХ ДІЙ
Воевал я в третьем украинском фронте, 57-я армия и шли на Одессу. Освобождали Одессу, область, потом мі с группировкой мы пошли: Румыния, Болгария , Югославия, Венгрия, Чехословакия, Австрия.

А от Перемогу зустрічав у госпіталі , бо був поранений.

ОЛЕКСІЙ ПРОКОФ’ЄВ УЧАСНИК БОЙОВИХ ДІЙ
Нас в палате было человек тридцать. И как в песне говорится: со слезами на глазах Победа была у нас.

Зараз, коли будь-які спогади про минулу війну відразу ж нагадують про війну нинішню, це усвідомлюється особливо гостро. Надії Рехальській в трирічному віку довелось пережити знущання нацистів, потрапивши до концтабору на початку Другої Світової.

НАДІЯ РЕХАЛЬСЬКА ЖЕРТВА НАЦИСЬКИХ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ
Война застала нас здесь , на Украине, Велико-Бурлуцкий район, село Подколодное. И нас было, папа был железнодорожником, нас было 10 детей. Нас всех погрузили в эшелон,такой товарный поезд, мы маленькие были, брат был вообще полгодика. Я уже бегала, три годика было.

А далі катування, голод, холод, фашистські експерименти над ув’язненими – і дорослими,і дітьми. В’язень концтабору. З таким клеймом живе Надія РЕХАЛЬСЬКА все життя. І щодня спогади про ті жахи не полишають жінку. Пам’ятається, говорить Надія Дмитрівна і день Перемоги.

НАДІЯ РЕХАЛЬСЬКА ЖЕРТВА НАЦИСЬКИХ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ
Освободили, значит, 10 мая 1945. Мы ждали этого. Очень тяжело было там. Пережили страх и ужас. Запах этих огней – палили людей. Ужас, страшно это. Когда показывают, я плачу. Не могу это забыть.

Ті роки з 1939 по 1945 назавжди залишились пекучим шрамом в пам’яті кожній українській родині.

Загалом на сьогодні у Харкові залишилось близько 70-ти учасників бойових дій. І з року в рік їх стає все менше. Болячи дивитись на цих похилих людей, героїв свого часу, яким доводиться сьогодні знову потерпати від ворожої навали. Тож такі заходи в теплому, дружньому колі для них джерело натхнення, данина пам’яті, їм вкрай важливо відчувати себе потрібними не лише рідним , а й суспільству.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Тому ми вшановуємо ветеранів, які перебувають у Харкові,дітей війни. Це дуже важливо, бо це традиція наша, це приємственость поколінь. І дуже важливо щоб ми пам’ятали.

Святковий концерт, польова каша та фронтові сто грамів – традиційна програма таких щорічних заходів. Бо велич ратного подвигу українського народу у розгромі нацизму в Другій світовій війні не під лягає девальвації часом.

Тілько сьогодні вже лунали виключно українські пісні і побажання у всіх було одне на всіх – Перемоги! Перемоги над рашизмом, який підступним ворогом вдерся на рідну українську землю.

ОСТАННІ НОВИНИ