У Харкові відкрили пологовий будинок №1, після майже двох років простою (відео)

02.02.2024 13:54   -

Харківський міський пологовий будинок №1 знову почав працювати після майже двох років вимушеного простою. Зараз тут вже приймають пацієнтів, а на початку повномасштабного вторгнення медичний заклад страждав від ударів окупантів, в тому числі і від авіанальоту. В цілому, так чи інакше, говорить директор пологового, було пошкоджено 50% будівлі стаціонару. 

ЄВГЕНІЙ БЛАГОВЕЩЕНСЬКИЙ ДИРЕКТОР КНП “МІСЬКИЙ ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК №1” ХМР
Протягом 2022 року стаціонар пологового відділення зазнав декількох ударів та руйнувань. Перше і найбільш масштабніше – це було 1 березня 2022 року, і потім ще були в квітні, в травні 2022 року, більш не значні, але ж також привели до руйнувань: вибуховою хвилею, уламками деяких вікон, фасаду будівлі та інше.

Відновити один із популярних пологових Харкова допомогли партнери із Міжнародної організації міграції. Муніципалітет провів кропітку роботу, і як результат – оновлена будівля стаціонару після жахливих обстрілів.

МИКИТА КАЛЬЧЕНКО СТАРШИЙ АСИСТЕНТ ВІДДІЛУ “ШЕЛТЕР” МІЖНАРОДНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ З МІГРАЦІЇ
За сприянням Міжнародної організації з міграції, також у цій будівлі були проведені ремонтні роботи на всіх поверхах також покрівля і приміщення укриття. На всіх поверхах були замінені всі пошкоджені вікна, а також міжкімнатні двері. Було також відновленно 880 кв.м. покрівлі даху, разом з кроківною системою. Також було відновлено роботу лабораторій, кухні. В укритті для її повноцінного функціонування були встановлені душові, туалети, також була встановлена система вентиляції. І в операційній відновлені комунікації, тобто це труби водопостачання та каналізації. Роботи почалися 23 серпня 2023 року. Закінчилися роботи 3 січня цього року, 2024 року. Дані роботи були можливі за сприянням місцевої влади та з координацією з нею.

Тож тепер, пацієнти стаціонару, у разі небезпеки, можуть розміщуватись в облаштованому відповідно норм укритті, з генераторами, обігрівом та іншим необхідним обладнанням. У закладі кажуть, з персоналом було проведене навчання, аби у короткі терміни всі, хто знаходяться у будівлі могли перейти у безпечне місце. Більше того, пологовий забезпечили і обладнанням, що зробить надання послуг пацієнтам ще більш якісним.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

СЕРГІЙ КОНЧЕНКО МЕДИЧНИЙ КООРДИНАТОР У М. ХАРКІВ ТА В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ МІЖНАРОДНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ З МІГРАЦІЇ
Було від медичного відділу надано апарат експерт-класу ультразвукової діагностики. І додатково, по запиту, було надано стіл операційний Планується ще допомога з біохімічного аналізацторку і ліжок для прийому пологів в кількості трьох штук. Ми координуємося з Департаментом охорони здоров’я, з адміністрацією і ці всі наші дії узгоджено проводяться з Департаментом і ми маємо надію, що ця процедура буде покрита для нашого населення повноцінно.

ЄВГЕНІЙ БЛАГОВЕЩЕНСЬКИЙ ДИРЕКТОР КНП “МІСЬКИЙ ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК №1” ХМР
Хочу висловити вдячність за цю проведену роботу, по-перше нашому, особисто, міському голові Ігорю Александровичу Терехову. Тому що саме під його особистим керуванням були знайдені ті спонсори, та міжнародна організація. Було ухвалено рішення про відновлення пологового будинку у такий швидкий час та були виконані ці роботи. І також хотів би висловити подяку Міжнародній агентства з міграції за проведену роботу.

Тож тепер пологовий будинок, як ніколи готовий приймати пацієнтів та забезпечувати їх всім необхідним. Тим паче можливості є – говорить персонал.

СВІТЛАНА ФЕДОРЦОВА СТАРША АКУШЕРКА КНП “МІСЬКИЙ ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК №1” ХМР
Це в нас столик для обігріву новонароджених, які тільки з’явилися. У нас є з теплом, у нас є зі світлом і діти – тут ми проводимо першу обробку Спочатку діти в нас знаходяться одразу після пологів, а потім коли дитину треба одягнути ми кладемо на це ліжечко і їх одягають. Потім з мамами знову. Все з мамами.

Світлана, також згадує свій останній робочий день перед повномасштабним вторгненням. Він був якраз 24 лютого.

СВІТЛАНА ФЕДОРЦОВА СТАРША АКУШЕРКА КНП “МІСЬКИЙ ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК №1” ХМР
Це було трішки тяжко, тому що жінки у нас трішки були напугані, налякані. Але ми з ними, вони як у нас, я вибачаюсь, як квочка – вони циплята за нами ходили, і ми з ними спілкувались. Тобто у нас була більше психологічна підготовка – ми з ними спілкувались. Заспокоювали. Розповідали щось цікаве, ми старалися не бачити те, що відбувалось за вікном. Ми з ними і пісеньки співали, і жартували, і чай пили разом.

За даними Департаменту охорони здоров’я, з початку повномасштабного вторгнення 65 % медзакладів у Харкові зазнали тих чи інших ушкоджень внаслідок бойових дій. Втім місто поступово працює над тим, аби все відновити та забезпечити мешканців прифронтового мегаполіса якісними медичними послугами.

ІГОР КУЛИК В.О. ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОХОРОНИ ЗДОРОВʼЯ ХМР
В нашому місті 7 пологових будинків. Під час воєнних дій та агресії рф звісно зменшилась кількість народжувань в місті. За останнім часом це десь складає порядка 2 500. Якщо раніше – це було 8 000 – 12 000 за рік. У зв’язку з тим, що людей стало в місті менше, але надання медичної допомоги, лікувально-діагностичний алгоритм нашим пацієнтам від цього не страждає. Все достатньо укомплектовано у повному обсязі. Наші всі пологові будинки відповідають дуже високим критеріям якості надання медичної допомоги.

ОСТАННІ НОВИНИ