У Харкові розпочались тренування з цивільної оборони (відео)

22.03.2023 11:50   -

Мінна безпека, як врятувати себе під час обстрілів та елементарні знання домедичної допомоги. Про все це, що має місце у прифронтовому Харкові, харків’ян навчають під час тренінгів. Спікери доступно і детально по кожному напрямку діляться рекомендаціями. Найважливіший момент – що має знати цивільна людина під час обстрілу.

ІГОР ТОЛКУНОВ ДОЦЕНТ КАФЕДРИ ПІРОТЕХНІЧНОЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ НУЦЗУ
Почався обстріл звісно ми приблизно розуміємо звідки воно має летіти, або не розуміємо. Необхідно сховатися на місцевості. Тобто знайти для себе візуальне якесь безпечне місце це може бути узбіччя дороги, мається на увазі якесь заглиблення. Якщо це в місті – це бордюр. Це може бути кювет. Це може бути водозлив. Дуже добре, якщо є якесь заглиблене приміщення типу входу в підвал, або в метро. І відповідно, намагаємось якомога швидше туди потрапити. Не боїмося того, що можемо забруднитися, тому, що наше життя набагато важливіше ніж, наш одяг, який падаючи на землю ми можемо забруднити.

У випадку, якщо людина отримала поранення, то слід дотримуватись суворих правил задля збереження життя. Терміново стати до зупинки кровотечі.

ЮРІЙ ПРИХОДЬКО НАЧАЛЬНК МЕДИКОСАНІТАРНОЇ ЧАСТИНИ НУЦЗУ
Зняти брючний ремінь, якусь мотузку при відсутності штатних елементів зупинки кровотечі і накласти так, як вчили інструктори для того, щоб перекрити судину і локалізувати кровотечу. Потім перемістити якнайшвидше постраждалого в безпечну зону – зону укриття, викликати швидку, провести повторний огляд на предмет інших ушкоджень і чекати прибуття допомоги для того щоб перевести людину вже в зелену зону на етапі евакуації.

В жодному випадку з рани нічого без медиків не можна діставати. Єдине що, кажуть фахівці, на ділянку ураження можна накласти стерильну пов’язку. Якщо такого немає, то просто чисту тканину. Ще одна дуже серйозна тема тренінгу – мінна небезпека. Фахівці наголошують у разі виявлення чогось підозрілого ні в якому разі не можна її чіпати. Відійти мінімум на 100 метрів від міни і негайно сповістити надзвичайників. Щоб уберегти себе від нещастя, рятувальники закликають людей уникати лісів, тим паче, територій, що перебували в окупації.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЯНА БЄЦЬК ВОЛОНТЕР, СТУДЕНТКА
Прям комплексно, що робити, які бувають види мін, чим допомогти, куди бігти, а куди не варто це дуже соромно, але цього не знала. Тому я і прийшла сюди, щоб дізнатися більше, щоб мати змогу допомогти комусь, комусь розповісти. Бо , наприклад, ми тут прийшли 20 людей, а коли кожен розповість знайомим , відповідно багато хто ще дізнається і це спрацює.

ЛЮДМИЛА ХАРКІВ’ЯНКА
Найстрашніше те, що міни можуть бути будь-де. Хоть у парку, хоть на прогулянці на майданчику. Хоч на озері. Будь-де. Дитина росте Дитина багає, грається їй усе цікаве, усе нове. Тому дуже важливо як себе поводити при навіть даже повітряній тривозі, як реагувати на те, що вона у руки бере. Де вона ходить, і де вона лазить. Мабуть оце найважливіше для нас.

Подібні тренінги повідомили у муніципалітеті будуть проходити раз на два тижні. Все це задля безпеки харків’ян, яким випало жити у прифронтовому місті.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКЇ РАДИ
Сьогодні ми проводимо тренінги «Твоя безпека» разом з Університетом цивільного захисту. Ці тренінги дуже важливі тому, що Харків постійно обстрілюють ракетами. І люди повинні розуміти як діяти при цьому, де укриття. Якщо отримав хтось поранення – надати першу до медичну допомогу. Також ще є вибухова небезпека. Люди повинні розуміти як діяти з тими чи іншими вибуховими пристроями, які тут могла залишити рф. Це буде серія тренінгів. Ми плануємо більше 5 тренінгів. Може потрапити кожен харків’янин. Через соцмережі ми розповсюджуємо інформацію коли і в якому часі будуть проводитись тренінги.

Це дуже важливо, тому ми кожного харків’янина запрошуємо, щоб вони отримали знання.

ОСТАННІ НОВИНИ