У Харкові привітали артистів театрів з професійним святом (відео)

21.03.2023 15:17   -

Напередодні міжнародного дня театру у Харкові привітали працівників театральних закладів з їхнім професійним святом. Вручаючи відзнаки, мер міста Ігор Терехов з вдячністю зазначив, що харківські театри, попри обстріли і бомбардування, не припинили працювати і під час війни. Навпаки, виступи артистів у бомбосховищах, на станціях метрополітену, який в перші місяці вторгнення став прихистком для десятка тисяч харків’ян, сприймалися глядачами, як ліки від смутку і душевного болю. Вистава була ковтком спокою, частинкою мирного життя. Мер міста говорить, пам’ятає ті щасливі емоції дітей, які їм дарували виступи артистів.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
І це дуже важливо, бо ви творили і творите те, що ніколи не забудеш. Знаєте, у кожного, свій фронт. І мистецтво, і культура, це теж фронт.

Сьогодні мистецтво і культура – на часі як ніколи, підкреслив Ігор Терехов. Концерти, вистави потрібні людям. Тож, наприклад, Харківський театр музичної комедії давав на початку війни у метро по дві, три концертні програми на день, зауважує директор.

ІГОР АРНАУТОВ ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО ТЕАТРУ МУЗИЧНОЇ КОМЕДІЇ
Театри працювали завжди . В різних приміщеннях. Змогли якимось чином підтягнути і волонтерів. Театри працювали завжди, і працюють, і будуть працювати. Справа в тому, що театри це ліки, душевні ліки. І вони мають бути. І інтерес глядача до театру дуже великий.

Театр Тимур, в якому всі ролі виконують діти, теж дає вистави. Збиратись на репетиції почали влітку, коли родини маленьких артистів повернулись до Харкова, і вже на новорічні свята презентували глядачам свою роботу, розповідає керівник театру

АНТОН ЖИЛЯКОВ КЕРІВНИК ТЕАТРУ ДІТЕЙ “ТИМУР” ІМ. В. СІДІНА
Під Різдво ми зіграли шість вистав для жителів району. А зараз вже вийшли на велику сцену театрально-концертного центру. І там вже грали нашу виставу “Диво”, і в квітні плануємо грати ще одну. І ми можемо розсуждати як завгодно: на часі, не на часі. Але ми бачимо наших глядачів, які приходять, і які, як холодну джерельну воду, з жадібність п’ють ці видовища, ці вистави. І ми розуміємо, що та тема, яку зачіпаємо ми, дуже на часі.

Мистецтво сьогодні – теж зброя. Багато харків’ян, які у мирний час працювали в театрах та закладах культури міста, відправились на фронт захищати батьківщину від окупантів. Тож приємною несподіванкою для всіх присутніх на урочистостях були онлайн привітання з передової від колег.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Театр є універсальною мовою спілкування людини з буттям, говорять про свою діяльність актори. Це одне з найстаріших мистецтв, театр завжди є осмисленням актуального і реакцією на нього. А Харків завжди був і є містом, в якому цінують і сприяють розвитку культури і мистецтва.

ОСТАННІ НОВИНИ