У Харкові продовжують розгортати намети «Пункти незламності» (відео)

24.11.2022 21:40   -

Один з таких пунктів запрацював на околиці мегаполіса у дворі мікрорайону Північна Салтівка. В наметі постійно чергують рятувальники. Пункт оснащений всім необхідним на випадок будь-яких ситуацій і потреб людей.

АНДРІЙ ВАЛУЄВ ПОЖЕЖНИЙ РЯТУВАЛЬНИК
Це, звісно, тепло, їжа, вода, заряджання гаджетів, перегляд новин, Інтернет для зв’язку, звісно, з рідними. Поїсти завжди можна. Для цього завжди є все необхідне: питна вода, серветки, печиво. “Мівіна” звісно, куди без неї. Також є аптечка, вогнегасники. Ми приймаємо усе цивільне населення. Вони можуть прийти зігрітися, побути тут. Навіть заночувати якщо треба. Наприклад, якщо жінці стало погано чи ще щось, вона може прилягти. У нас є 5 розкладушок. Також близько 30 сидячих місць.

У наметі можна не лише зігрітися, отримати меддопомогу, а й відпочити. “Пункт незламності” обладнаний плазмою та під’єднаний до супутникового Інтернету. Намет має постійний зв’язок з критичними службами допомоги. Тепло в наметі цілодобово.

АНДРІЙ ВАЛУЄВ ПОЖЕЖНИЙ РЯТУВАЛЬНИК
Тепло у нас завдяки двом буржуйкам та дровам, що нам постійно підвозять. Наша робота – тільки закидати їх у буржуйку та робити тепло. Зараз я вам покажу, хоча, думаю, ви самі все знаєте. Ось так ми і робимо тепло. – Весь час вогонь горить? – Звісно, весь час. Бо дрова сирі, якщо не топити вчасно вони потім не горітимуть. Окрім цього у нас є два генератори. На даний момент у нас електропостачання – від міської мережі, але якщо його не буде у нас завжди є генератор та паливо до нього.

Намет тільки-но лишень розгорнувся, тому, розповідають рятувальники, поки сюди грітися приходять суто будівельники, які відновлюють понівечені росіянами житлові будинки.

За кількасот метрів від «Пункту незламності», зігрітися харків’яни можуть і в безпечній зупинці, що встановлена на кільцевій громадського транспорту. Тут теж, навіть за відсутності світла та зв’язку, все працює на генераторі.

СЕРГІЙ БАБАКОВ ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР КП «МІСЬКЕЛЕКТРОТРАНССЕРВІС»
Это одна из наших самых первых остановок-укрытия оборудована обогревом и электроснабжением, которая от генератора может работать, обогревать людей, заряжать их телефоны. Есть чайник там, горячая вода. Люди могут для сделать чай. Пользуются ли они популярностью, конечно пользуются. Каждый, кто ожидает здесь транспорт, выходя из дома, вначале идет сюда, греются, потому, что интервалы сейчас достаточно большие. Находимся мы на окраине города, вон край города у нас. И, соответственно, люди греются, заряжают телефоны и пользуется большим спросом. Кроме этой остановки на данный момент мы производим монтаж двух таких же точно пунктов обогрева с обогревом и возможностью зарядится: на перекресте пр.Науки/ул. 23 Августа и на развороте троллейбусов 602 микрорайона. Там при ожидании троллейбусов и автобусов люди могут зайти в подобное укрытие, согреться, зарядится и поехать дальше в нормальном состоянии : теплыми и с заражёнными гаджетами.

Пункти обігріву будуть облаштовані у всіх безпечних зупинках, що комунальні служби встановлюють у місті. Та окрім «пунктів незламності» та зупинок-укриттів, теплопункти у Харкові розгорнули і на базі навчальних закладів. Загалом, повідомив міський голова, у Харкові під час зимового сезону функціонуватимуть щонайменше 200 пунктів обігріву. Левова частка яких буде ще й з гарячими обідами.

Мапа з розташуванням “Пунктів незламности”