У Харкові попрощались з почесним громадянином міста Леонідом Шутенком (відео)

08.11.2022 12:27   -

У Харкові попрощались із почесним ректором Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова. Леонід Шутенко помер на 86-му році життя. Громадська панахида відбулась у стінах рідного університету, яким науковець керував більше трьох десятиліть. Колектив навчального закладу відзначає, що саме ця людина зробила вагомий внесок у розквіт навчального закладу та у становлення градобудівництва Харкова.

ОЛЕНА ГУТНІКОВА ГОЛОВА ПРОФКОМУ СТУДЕНТІВ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Я вступила в університет коли ректором був Леонід Миколайович і весь мій студентський шлях він був пов’язаний з університетом під його керівництвом. І я пам’ятаю наскільки він чуйно і уважно ставився до студентів, до колективу – це відчувалося. У нас зустрічі активу з ректором, ми могли задавати ті питання, які нам наболіли, ми радилися з ним, ми говорили про свої ідеї, про свої мрії. Це дуже чуйна, дуже добра і водночас дуже сильна людина. Стільки, скільки він побудував в університеті, скільки він створив – це, мабуть, не одне десятиріччя людей будуть йому за це вдячні і те, яким є наш університет сьогодні – це заслуга Леоніда Миколайовича і колективу. І пам’ять про Леоніда Миколайовича в нашому університеті, в нашому місті, я впевнена, що вона буде назавжди.

ГЕОРГІЙ СТАДНИК ПЕРШИЙ ПРОРЕКТОР ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Это удивительный человек, человек скромный. О нём можно много-много сказать хороших слов – он этого заслуживает, он этого достоин. Потому что то, что здесь создано в университете – это огромнейшая его заслуга, но он хотел, чтобы в истории университета остались и те, кто стоял у истоков университета. Те, кто в самые трудные годы, и годы войны, и последующее восстановление, вносили свой вклад в подготовку специалистов. Уже когда закончилась его карьера как ректора, он занимался подготовкой издания о истории университета – от его истоков и до сегодняшнего дня. Но, к сожалению, так сложилось, что война не дала возможности отметить 100-летие университета и это тоже как-то повлияло на его здоровье, на его жизнь. Я ему искренне благодарен, ему будут благодарны и те студенты, поколение студентов, преподавателей, сотрудников за его беспокойство и заботу. Мне очень сложно, трудно что-то сказать – но это всё правда это искренне.

І саме під керівництвом Леоніда Миколайовича університет перетворився на сучасний навчальний та науково-виробничий комплекс, здобув найвищий ступінь акредитації та ступінь національної академії.

ВОЛОДИМИР БАБАЄВ РЕКТОР ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
35 років Леонід Миколайович працював ректором цього закладу вищої освіти. 10 років був головою ради ректорів Харківського регіону, приймав участь у чисельних комісіях, які готували програми розвитку, стратегії розвитку. Останні роботи, які були виконані під його керівництвом – це програма розвитку житлово-комунального міста Харкова, і така ж програма Харківської області. Як людина – це унікальний чоловік був. Людяність через край була, якщо можна так сказати, ніколи він в житті не повишав голосу, ніколи. Всі питання, які виникали спірні, серйозні, резонансні, він вирішував тільки переговорами, тільки тим, що сідали за стіл переговорів і своїм авторитетом він ніколи не пользовався. Це надзвичайна людина, слів немає говорити про нього. У нас були дружні взаємостосунки – як старшого брата до мене і я йому вдячний за все, що в моєму житті проходить с 2000 року.

Під час прощання мер Харкова Ігор Терехов підкреслив багатий внесок Леоніда Шутенко у становлення та розвиток освіти міста і репутацію мегаполісу.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Мы прощаемся с легендарным человеком. Это был великий ректор, это был очень мудрый, взвешенный и грамотный человек. Мне посчастливилось долгие годы знать его и именно первую экскурсию по тогда ещё ХИИКСУ, а сейчас академии городского хозяйства, проводил мне он: показывал аудитории, показывал научные лаборатории, гордился этими разработками, которые осуществлял институт. И я видел с какой гордостью и с каким оптимизмом и целеустремленностью, и любовью, что самое главное, он представляет свой ВУЗ. Очень много научных трудов, которые сделал Леонид Николаевич, которые осуществлены под его руководством вошли в основу градостроительства города Харькова и, конечно, этот базовый ВУЗ для нашего города Харькова. И то, что Леонид Николаевич за свою жизнь сделал – это даст оценку история и все мы. Я помню его членом исполнительного комитета Харьковского городского совета, сколько он внимания уделял городу и, конечно, все те заслуги, которые Владимир Николаевич перечислил, конечно они есть. Очень тяжело прощаться с таким легендарным человеком, но я уверен, что в наших сердцах память о нём будет всегда. Вечная память и земля ему пухом!