У Харкові перейменували школу №11 на честь загиблого Данила Дідіка. Рішення сесії міськради

28.02.2023 18:04   -

Під час позачергової сесії Харківської міськради депутати ухвалили рішення щодо зміни назв 18 топонімів, а також перейменування і перепрофілювання школи №11. Відтепер це – «Харківський ліцей №11 імені Данила Дідіка». Навчальному закладу присвоїли ім’я його колишнього учня, який загинув під час Маршу Єдності у 2015 році. Як зазначив мер Ігор Терехов, процес перейменування в Харкові триватиме й далі, але всі рішення ухвалюватимуть після консультацій з фахівцями й з урахуванням побажань самих містян.

Перейменування в Харкові відбуватиметься поступово та зважено, акцентує мер Ігор Терехов на позачерговій сесії міськради. Від назв, які пов’язані з російськім агресором, позбуватимуться з урахуванням висновків експертів і найголовніше – думок і побажань самих харків’ян. Так, за результатами проведеного онлайн-опитування, від 78% до 90% респондентів підтримали запропоновані варіанти перейменування 18 топонімів.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Також із реєстру назв урбаністики міста Харкова виведено назву «вулиця Кремлівська». Тому ми вважаємо, що це – дуже важливе рішення. Ключовими принципами змін були відновлення історичних назв, формування топонімічних ансамблів, впровадження декомунізації та дерусифікації топонімічного простору міста Харкова.

Як зазначає Ігор Терехов, перейменування інших топонімів триватиме й далі. Та на цій сесії пропонує депутатам підтримати ще й присвоєння школі №11 імені Данила Дідіка. 15-річний хлопець був учнем цього навчального закладу, мав активну проукраїнську позицію. 22 лютого 2015 року він брав участь у Марші Єдності – урочистій ході з нагоди річниці перемоги Революції гідності. Тоді прибічники «Антимайдану» влаштували терористичний акт – підкинули протипіхотну міну. Внаслідок чого Данило та ще троє активістів – загинули.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
На минулій сесії я віддав відповідне доручення, щоб ми перейменували на честь Данила Дідіка школу №11. Це – сесійне рішення. Цим поставили крапку у різноманітних розмовах. Знаєте, війна, яку розпочала рф, поставила крапку в усіх розмовах, які точилися навколо цієї школи.

Врешті, депутати підтримали зміну топонімів, а також – перепрофілювання та перейменування школи. Тепер вона матиме назву «Харківський ліцей №11 імені Данила Дідіка».

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Та війна триває, випускників харківських шкіл, які загинули в боротьбі за незалежну Україну, стає все більше, – констатує Ігор Терехов. Тож разом із фахівцями розглядають різні способи увічнення їхньої пам’яті. Серед основних – створення меморіальних дошок та тематичних музеїв у навчальних закладах.

ОСТАННІ НОВИНИ