У Харкові відзначили 199-у річницю з дня народження Тараса Шевченка

09.03.2013 22:59   -
Автор:

Олександра Суфіянова кореспондент

-Сьогодні, дев'ятого березня, виповнюються 199 років від дня народження Великого Кобзаря Тараса Шевченка, поета, який назавжди залишиться для українців батьком, духовним наставником та орієнтиром не лише у літературно-художньому просторі, а й в національно-патріотичному вихованні. З нагоди такої події до пам'ятника майстру слова прийшло поклонитися чимало людей.

На урочисте покладання квітів до монумента Шевченка прибули керівники міста та області, представники духовенства, студенти, викладачі та просто поціновувачі його творів. Всі вони прийшли, щоб вшанувати пам'ять неординарної для України особистості. За життя Тарас Григорович написав не одну сотню літературно-поетичних творів, намалював багато картин та автопортретів, займався скульптурою. Та найбільше він прославився, як поет-прозаїк. Його вірші відомі в усьому світі та перекладені багатьма мовами. Кобзаря вивчають і в початковій школі, і у ВИшах, а "Катерину", "Заповіт" або "Тополю" знає чи не кожна людина.

Микола Кубанов студент, майбутній історик

-В этих произведениях очень раскрывается суть жизни украинского народа тех времен и читать их очень полезно для всех людей, у которых очень развито национальное самосознание и которые интересуются историей своего народа в целом.

Карина Вакуленко студентка, майбутній філолог

-Шевченко писав справжні твори, він хотів показати та підняти національну гідність. Дійсно підняти весь народ, який би повстав проти панів, царизму і дійсно зрозумів, що ми українці і маємо об'єднатись в єдиний народ, а наша мова – вона повинна жити, а його вірші про це нам і кажуть.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Мне еще в школе нравились стихи, которые не входили в школьную программу. Я хорошо еще помню до сегодняшнего дня еще "Русалочку": "Народила мене мати в високих палатах та й понесла серед ночі у Дніпрі купати – ну і далі за текстом – купаючи розмовляла зі мною малою, пливи, пливи, доню, Дніпром за водою"

 Іван Прокопенко ректор університету

-"Та добре вкраду п'ятака, куплю аркушик, зроблю паперик і візерунками обведу та списую Сковороду". З сьогоднішнього дня ми вступаємо в двохсотріччя Тараса Григоровича і все, що він заповідав, проникає в душу сучасно свідомого українця.