У Харкові відкрили ще кілька меморіальних дошок Героям Радянського Союзу та повним кавалерам ордена Слави

21.08.2013 14:33   -
Автор:

Спочатку літаки, а потім вже дівчата. Під таким девізом пройшло життя радянських пілотів, що під час Великой Вітчизняної війни захищали повітряні простори рідної землі. Першочерговим для них завжди була боротьба з фашистами за свободу свого народу.

Так жив і Герой Радянського Союзу Олексій Флейшман. Ще малим хлопцем він більше за все мріяв взяти до рук штурвал літака. Щоб здійснити найбажаніше, згадує син Героя, його батько пройшов тернистий шлях.

Володимир Флейшман син Героя Радянського Союзу

-И как бы тяжело ему не было простому сельскому парню, он добился этого. Могу рассказать такой случай – когда он поступал в военное авиационное училище и проходил медкомиссию, то медкомиссия его забраковала, потому что у него было плоскостопие. Он перед всей комиссией станцевал гопака и этим доказал, что плоскостопие не помешает ему стать летчиком.

Під час війни Олексій Флейшман збив кілька десятків ворожих літаків. Під час однієї з операцій втратив свою бойову машину, однак зміг виконати поставлене перед ним завдання до кінця. Син Героя переконаний – батькові все вдалося, бо тоді він несамовито мріяв про перемогу.

Володимир Флейшман син Героя Радянського Союзу

-Он всегда мечтал, всегда мечтал. И стремился, чтобы мечты превращались в действительность.

У сусідньому будинку з Олексієм Флейшманом мешкав ще один пілот Борис Шестернін. На його рахунку – бомбардування ворожих аеродромів, ешелонів, участь у штурмі Берліну та визволенні Харкова. Сьогодні, під час відкриття меморіальних дошок на честь Героїв їх рідні ледве стримували сльози від радості, що імена найдорожчих їм людей не забуті, а слава про подвиги живе і нині.

Тамара Горяістова дочка Героя Радянського Союзу

-Папа был ну настолько порядочный, добрый, справедливый человек. Таких людей сейчас просто невозможно найти.

Михайло Пилипчук почесний громадянин Харкова

-Для нас очень важно, чтобы память о тех, кто дал нам свободу, мир и светлое будущее, была вечной. Это самое главное.

Всього ж у Фрунзенському районі сьогодні відкрили 5 пам'ятних дошок Героям Радянського союзу та повним кавалерам ордена Слави. До 70-річчя визволення Харкова від фашистських загарбників по всьому місту їх встановлять 118.

Юлія Чорна