У Харкові ще два тижні тому подорожчав хліб

09.02.2013 21:17   -
Автор:

На двадцять, тридцять, п’ятдесят, а де й на гривню. У Харкові ще два тижні тому подорожчав хліб. Навіть соціальні сорти.

Ольга Григорівна пенсіонерка

-Семьдесят копеек на каждый день, а пенсии у нас  сами знаете.

Власники хлібозаводів виправдовуються: борошно дорожчає, енергоносії також. А ціна на хліб вже майже півтора роки без змін. Це приводять до збитковості підприємств. Тож підвищення цін- дії вимушені. Але харків'яни проти подорожчання.

Анастасія Петрівна пенсіонерка

-Тысяча сорок у меня пенсия, проработала во вредном цеху…СКЛ А хлеб каждый день надо есть. Ну суп я могу сварить и борщ на неделю, кастрюлю. Дочь инвалид. А хлебушек каждый день надо покупать.

За вирішення проблеми взялися в обласній адміністрації. На зустріч запросили всіх виробників хлібу в регіоні. Після довготривалих перемов, вихід знайшли: між виробниками, продавцями та владою підписано Меморандум взаєморозуміння.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-Как в старые добрые времена нам необходимо было объединиться, посмотреть какие есть дополнительные резервы, чтобы не повышать стоимость социальных сортов, объединить усилия вместе с аграрным фондом, с торговыми сетями и вернуть цены на социальные сорта такими, какие они были до 15 января.

Згідно підписаного документу хлібопекарям з аграрного фонду даватимуть борошно. По фіксованій ціні. Його зараз у засіках області знаходиться  близько трьохсот тонн.  Цього вистачить аби повністю забезпечити виробників та утримувати таким чином ціни на соціальні сорти хліба.

Юрій Сапронов заступник голови Харківської облдержадміністрації
 
-Хлеб будет, черный с ржаной пшеничной муки, либо в виде батона, кирпичика. Обязательно в торговых сетях в скобочках будет написано- социальный. Социальный из пшеничной муки первого сорта, это белый хлеб весом 550 грамм и стоить он будет де гривны пятьдесят две копейки.

Підписаний документ дійсний до тридцять першого грудня дві тисяч тринадцятого. Але в обласній адміністрації сподіваються, що цьогоріч врожай зернових в регіоні буде добрий. Тож Харківщина зможе утримувати ціни на хліб без змін і у дві тисячі чотирнадцятому.  

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА

-В Меморанудме предусмотрено, что если за месяц не изменяются полностью условия Меморандума, он может быть продлен на такой же период. Но мы все понимаем, что 31 июня-31 июля, мы надеемся, мы уже будем видеть урожай 2013 года, соответсвенно может быть как существенное понижение цены на пшеницу так и на муку, так и другие колебание цены, и мы можем понимать какие могут быть внесены изменения в Меморандум.

У торгових точках після підписання Меморандуму ціни на соціальні сорти хліба знову подешевшали. З’явились і обіцяні підписи "соціальний",  аби люди легше його розпізнавали. Тепер головне, кажуть городяни, аби власники хлібозаводів дотрималися слова і ціни на хліб були стабільними і надалі.

Валентина

-Хотелось бы конечно надеятся, но не от нас это зависит