У Харкові – ревізори

04.12.2012 18:57   -
Автор:

Перший заммінстр з питань ЖКГ свій робочий візит у Харкові розпочинає з оглядин будинків з формою власності ОСББ. Перший об"єкт – дев"ятиповерхівка по вулиці Дмитрівській п"ять. Об"єднання співвласників тут господарює п"ятнадцять років. Що з цього виходить – урядовцю показують наочно. Ведуть до підвалу. Мовляв, звідти починається чистота.   

-Каждый стояк можно, вот аварийная ситуация случилась, я сделала так, так и сброс идет в канализацию. То есть ничего не надо делать. Хвастаюсь, ни чего не надо.

Підвал сухий і теплий. А в мешканців – жодних нарікань на труби – не течуть, каже голова правління ОСББ Юлія Самойлова. Перший замміністр виносить вердикт побаченому.

-Чувствуются мозги. Я имею ввиду грамотно все построено.

Далі до під"їздів. Вимощені плиткою, з квітами на підвіконнях та працюючим ліфтом.

Олександр Аліпов перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

-Это заслуживает уважение и Министерство будет делать все, чтобы поддержать такие начинания людей.

До візиту урядовця готуються і у будинку, що по Гвардійців Широнінців, тридцять вісім. Перед самим його приїздом міняють лампочки на входах до під"їздів. Та у заммінстра до цього ОСББ інший інтерес. Його цікавить дев"яносто шестирічний ветеран війни Віктор Левтринський, який поскаржився на співвласників багатоквартирного будинку до міністрерства.

Віктор Левтринський ветеран Великої Вітчизняної війни

-Мне не дают льготу на квартплату. Все получаю льготы, там на отопление, на электричество, все в порядке. А вот в ОСМД, Слинкова, не предоставляет мне льготу на квартплату  и не хочет сделать перерасчет .

Чоловік обійшов всі інстанції, звернувся до суду. Двічі його виграв. Але співвласники багатоквартирного будинку -виконувати рішення інстанцій не збираються.  І подали касаційну скаргу до Верховного суду.

Володимир Шевченко голова ОСББ "Буран"

-Вот эту сумму за ветерана по закону должно выплачивать государство. Для того, чтобы государство эту сумму выплачивало в полном объеме правление должно передать в Департамент жилищного хозяйства, утвердить и передать  в отдел соцзащиты, после этого отдел соцзащиты эту сумму в полном объеме переводит.

За словами голови  правління ОСББ, ситуації такої б не виникло, якби колишній склад їхнього об"єднання співласників будинку своєчасно до міськвиконкому подавав заявки на компенсацію. Та вони з якихось причин цього не робили, і в результаті, на ветерані повисли борги.

Олександр Аліпов перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

-Сегодня там вопросы урегулированы все. Просто нормально надо относиться к людям, которые воевали за нас и положили свое здоровье.

Проблеми з якими стикаються ОСББ далі обговорили за круглим столом. Торкнулися монополістів комунальних послуг, пільг і субсидій. Говорили також про надання державного кредиту будинкам  з формою власності ОСББ на капітальні ремонти та енергозбереження. За словами Олександра Аліпова, ця програма працює і цьогоріч таких кредитів держава надала на сорок мільйонів гривень. В новому році суму планують збільшити вдвічі.

Олена Мітясова, Ігор Луханін, Харьковские Известия