У Харкові дискутували на тему “За прозору місцеву раду”

16.01.2013 19:17   -
Автор:

Фахівці з політичної освіти в сорока п'яти найбільших містах України проаналізували те, ЯК забезпечується доступ громадскості до нормативно-правових документів органів місцевого самоврядування. І дійшли висновку – в переважній більшості діяльність місцевих влад не відповідає закону про доступ до публічної інформації.  

Олександр Солонтай керівник програми практичної політики Інститу Політичної Освіти

-Одні порушують в плані відкритості, одні в плані оприлюднення, одні в плані присутності чи надання документації, підготовки проектів чи вже їх оприлюднення. Різні органи місцевого самоврядування, порушення різні, різні речі.

Щоб забезпечити доступ до публічної інформації у Харківській міськраді створили спеціальний відділ. У минулому році туди надійшло і було оброблено понад тисяча двісті запитів, більшість яких стосувались питань земельних та житлово-комунальної сфери. Фахівці запевняють, будь-який громадянин може особисто або електронною поштою надати запит і отримати відповідь. Крім того на сайті міськради існує спецрозділ, де оприлюднюються всі документи щодо діяльності влади.

Олександр Потьомін начальник відділу забезпечення доступу до публічної інформації Департаменту діловодства Харківської міської ради

-Автоматически при использование этой ссылки, любой пользователь может зайти на сайт именно с документами, зарегистрироваться на нём. И этот документ будет открыт, они все там.

Якщо і виникають якісь проблеми на місцях, зазначають фахівці-практики, так це через недосконалість самого закону, мовляв деякі вимоги на практиці виконати неможливо.

Олег Конотопцев кандидат наук з державного управління

-Як, вибачте, за 20 днів до голосування бюджету районного можна сформувати проект? Якщо тільки за 2 тижні дізнаються скільки ж грошей дасть обласний рівень. Тут або порушувати закон про доступ до публічної інформації або бюджетний кодекс. Чиновник, якщо навіть і захоче зробити все гарно і по закону – закони різні, він це не зробить.

Тож фахівці мають намір виправити ситуацію. Спочатку скласти такий собі моніторинговий звіт і направити до всіх органів місцевого самоврядування пропозиції – що саме треба змінити в їх статутах і діяльності, щоб забезпечити право громадян на доступ до публічної інформації. Потім це питання планують обговорити і на держвному рівні у профільному комітеті Верховної Ради.

Анжела Сушко, Євген Карпенко, Харьковские Известия.