У Харкові депутати направили звернення до Президента України та Верховної Ради в підтримку закону про мову

10.07.2012 21:44   -
Автор:

Перед початком сесії під стінами мерії – пікет "за" і "проти" закону про мову. Близько сотні людей розбились на групи. Кожна сама по собІ із своїми інтересами. Почути один одного не хотіли кричали в мегафони та дуділи в дудки.  
 
Більшість перехожих, з цікавістю спостерігають за мітингом, аде їхня думка переважно протилежна.

Віталій

-В бытность Советского Союза много граждан тут русских осело, так что русский язык нам очень близок.

Юлія

-На первом месте должен біть русский язік, так как проживает большинство русскоязычного населения.

Катерина та Оксана

-Державний язык должен быть один, а люди пусть на каком хотят на таком и разговаривают.

Тим часом на сесії міськради депутати обговорювали звернення до Президента України та Верховної Ради на підтримку закону про мову. Щоправда, представники опозиції на засідання не з"явились. Їх крісла залишились порожніми.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-У нас нет опозиции. У нас есть интересы территориальной громады, поэтому мы нашу сессию будем проводить в интересах закона Украины и громады. 

Присутні депутати виступили за ухвалу закону "Про засади державної мовної політики", вважаючи його таким, що відстоює інтереси харків"ян. Адже, за офіційною статистикою, на Харківщині 66 відсотків жителів російську мову визнають як рідну.

Алла Бобейко депутат Харківської міськради

-Право говорить на том языке, на котором ты думаешь – это аксиома демократии. Почему на сегодняшний момент право читать, писать, говорить за стенами учреждений для абсолютного большинства надо на одном языке, а преступив порого на другом. И к сожалению для многих людей наших избирателей это вызывает большие тревоги и большие неудобства.

На підтримку закону виступили також громадські діячі, науковці та представники вищої школи Харкова. Вони вважають ухвалення закону про основи мовної політики не становить небезпеки для української мови як державної, це тільки дасть можливість сформувати толерантне суспільство  

Катерина Астахова ректор Харківского гуманітарного університету "Народна українська академия"

-Ведь абсолютно понятно написано угрозы языку нет, угрозы государственному языку. Другое дело насколько готовы понять и принять этот закон.  05.10.  СКЛЕЙКА  02.29.  Этот закон однозначно должен и может существовать.

Леонід Товажнянський ректор Національного технічного університету  "ХПІ"

-Очень огромное количество людей, которые имеют русскую национальность и русскоязычные. Т.е. приехав в стены университета мы должны обеспечить им систему образования, которая бы обеспечила их потенциал для их собственного развития.

Віль Бакіров ректор ХНУ ім.Каразіна

-Скажу что для украинского языка есть унизительным когда заставлять людей любить его с помощью административной дубинки, он в это не нуждается. Его надо защищать по-другому напряжённой творческой работой учителей, педагогов, учёных. И как не парадоксально закон, который мы обсуждаем будет стимулировать эту работу.

Депутати упевнені мовний закон забезпечуватиме гарантовані Конституцією умови для захисту і розвитку української мови як державної, регіональних мов та мов нацменшин і здатен створити всі умови для їх вільного вивчення та спілкування.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Я считаю мы не можем быть против русского языка. Мы за русский язык. Я уверен, что наше решение, что в том числе и то толерантное отношение к тем процессам, которые сегодня происходят в Украине.
 
Більшістю голосів депутати ухвалили звернення до Президента України та Верховної Ради на підтримку закону "Про засади державної мовної політики". Один утримався і двоє були проти.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Если вы скажите кто был против, мы скажем вам спасибо за ваше голосование. Есть кто хочет встать?.

Ці  депутати себе так і не виказали. Анжела Сушко, Ігор Луханін, Харьковские Известия.