У Харкові 10 будинків готуються стати ОСББ

09.07.2012 22:24   -
Автор:

З обранням нового голови об"єднання співласників багатоповерхових будинків "Ранок", робота з благоустрою тут закипіла, визнають мешканці будинку 162 Г по проспекту Тракторобудівників. Про те, що свого часу вступили до ОСББ, не жалкують. Кажуть, тепер, для того, щоб почати ремонтні роботи, погодились навіть на збільшення квартплати.         

Зоя Мурашева мешканка будинку  162 Г по пр. Тракторобудівників

-Да, у нас конечно ремонтный фонд 70 коп.. Мы начали собирать и большинство людей это понимают. Для того, чтобы что-то делать, за что-то надо делать, хоть какой-то маленький взнос и оно постепенно всё это будет нормально. 

Лідія Власенко мешканка будинку 162 Г по пр. Тракторобудівників

-Я например готова. Пусть я заплачу больше, но пусть у нас делается что-то. Я вам говорю от души. 

Голова правління ОСББ звітує, вже демонтували мусоропроводи, заклали стики міжпанельних плит, завезли блоки, закупили бордюри і сходи. До кінця місяця планують відремонтувати вхідні групи під"їздів.  
Такі реформи поки стосуються лише перших трьох під"їздів будинку. А тому мешканці наступних трьох, що на сьогодні є у комунальній власності, вирішили також вступити до ОСББ. Втім дехто до цього процесу ще ставиться з недовірою, щоправда ЩО їх бентежить аргументувати не можуть.  

-Меня смущает всё.

-Это ничего не даст.

Натомість, більшість підтримує вступ до ОСББ, мовляв сподіваються, що тільки ТАК зможуть навести порядок, щоправда не без підтримки міської влади.

Анатолій Роженко мешканець будинку 162 Г по пр. Тракторобудівників

-Всему этому нужен организатор в доме. Само ничего не решается. 

Лариса Ковшик мешканка будинку 162 Г по пр. Тракторобудівників

-Мы расчитываем на помощь Департамента, что помогут нам, потому что мы сами не в состоянии с этим справиться.

У Департаменті Житлового господарства констатують, у Харкові діє ціла програма підтримки ЖК, ЖСК и ОСББ. Всім новим зареєстрованим об"єднанням  виділятиметься першочергова грошова підтримка – 50 тисяч гривень. Так на сьогодні вже утворено 305 об"єднань співвласників багатоповерхових будинків. З них 7 створено з початку цьогО року. Ще 10 готується до вступу.  

Іван Усачов головний спеціаліст відділу з контролю за діяльністю ЖК, ЖБК, ОСББ Департаменту житлового господарства

-Сначала 2007 года по всем направлениям программы выделяется бюджетное финансирование. Это как для новых объединений возможность бесплатно пройти обучение подготовки в Академии городского хозяйства и получить юридические консультации, помощь в процессе создания объединений совладельцев многоквартирных домов, а также это для действующих объединений, на условиях софинансирования выполнить необходимый ремонт дома.

За словами голови ОСББ "Ранок" вже отримано акт оцінки технічного стану частини дому, мешканці якої мають намір вступити до ОСББ.  

Артем Коротченко голова правління ОСББ "Ранок"

-Вот у меня на руках акт. Т.е. на этот дом выделяются средства по замене трубопроводов холодной и горячей воды и канализации во всех подъездах и в подвале дома. По програме софинансирования куплены лавочки, когда здесь облагороодим будут стоять и лавочки и урны.

Планують не тільки провести ремонт та благоустрій прибудинкової території, встановити спортивний майданчик, а й створити Асоціацію управляючих житловим фондом, до якої можуть вступити мешканці інших прилеглих будинків для спільного правляння.

Анжела Сушко, Євген Карпенко, Харьковские Известия.