У Харківському зоопарку відзначили вечір всіх святих

02.11.2020 13:05   -
Автор:
У Харківському зоопарку відзначили свято Хеллоуїна. Як правило, більшість тварин, які стали символами цього свята, ведуть нічний спосіб життя. Цього виявилося достатньо, щоб зв'язати їх зі злими духами, правлячими в темний час доби. Та навіть серед домашніх улюбленців є тварини-символи такого свята. 
 
Єлизавета Ткачова співробітник Харківського зоопарку
 
І звичайно цей перелік очолюють чорні кішки. Вони заслужили настільки погану репутацію завдяки тому, що люди здавна асоціювали їх з відьмами і чаклунськими ритуалами. До речі, з тієї ж самої причини жаб також асоціюють з відьмами і Хеллоуїном.
 
Також, зазначила співробітниця Харківського зоопарку, серед тварин, які ведуть нічний спосіб життя, символом Хеллоуїна стали кажани. Є кілька причин, за якими цих крилатих створінь пов'язують з Хеллоуїном. Під час святкування Самайна кельти розпалювали величезні багаття, щоб відлякати злих духів, вогонь привертав комах, а ті, в свою чергу, служили приманкою для кажанів. Кельти думали, що кажани пов'язані зі світом духів, раз вони кружляють навколо священних багать і не лякаються їх полум'я. 
 
Єлизавета Ткачова співробітник Харківського зоопарку
 
Іншою причиною, по якій кажани стали символом зла, є їх зв'язок з вампірами. Так як в ранніх історіях про Дракулу і вампірів згадувалися кажани, люди стали вважати їх уособленням зла. Сови, як і кажани, кружляли над вогнищами під час святкування Самайна. Вони підлітали досить близько і опускалися низько, щоб хапати гризунів, і теж, здавалося, були пов'язані зі світом духів.
 
Та завершують цей перелік тварин-символів – ворони. Вони здавна вважаються поганою прикметою. Звичайно, в деяких культурах поява ворона вважається сприятливим знаком, але коли мова заходить про Хеллоуїн, то кружляючи ворони є його неодмінним атрибутом.