У харківському перинатальному центрі жінка, хвора на боковий аміотрофічний склероз самостійно народила здорову дитину

27.07.2012 19:07   -
Автор:

Тридцятитрирічна Нонна, мешканка Херсону на неврологічний розлад страждає вже чотири роки. Хвороба ця вірусного характеру, допоміжні фактори – стрес та генетична схильність. Спостерігали перебіг недугу у Харковському науковому інституті. Там і виявили вагітність.

Ольга Єгоркіна старший науковий співробітник державного закладу "Інститут неврології, психіатрії і наркології НАМН України"

-Во время осмотра нашего, мы видим, что увеличена матка, больная даже не знала, что она беременна.

Тоді й постало питання, де народжувати і як. Жінка категорічно відмовилася переривати вагітність. Незважаючи на те, що боковий аміотрофічний склероз – хвороба невиліковна. Пацієнти з таким недугом погано розмовляють, порушуються рухові функції. Але що найстрашніше – людина просто забуває дихати. Для таких хворих є спеціальні апарати. Їх зачасту використовують вночі, аби людина не померла увісні. Але незважаючи на усі заходи, сімдесят відсотків хворих живуть після діагнозу не більше десяти років. Беручи до уваги усі фактори, лікарі більшості міст України, зокрема і київські, відмовилися приймати пологи у такої вагітної. Харків"яни взялись за справу.

Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров'я

-Это двенадцатый случай в мире, и первый случай в мире, если я не ошибаюсь, первый случай самостаятельного родоразрешения, до этого все случаи, которые были, они были путём кесарево сечения.

Пологи тривали п*ять годин, складність виникала в тому, що дитина йшла ногами уперед. Робили все в операційній – лікарі до останнього перестраховувалися. І не дарма. Розпочалася кровотеча. Довелося робити операцію.

Світлана Коровай головний лікар комунального закладу охорони здоров'я "Харківській міський перинатальний центр"

-Операция большая, операция сложная, и я считаю, что в этой ситуации анестезиологи провели наркоз просто виртуозно.

Олександр Шептуха в.о. завідувача відділення анастезіології комунального закладу охорони здоров'я "Харківській міській перинатальний центр"

-Во время общего наркоза путём введения микрорелаксаторов выключается абсолютно дыхание, здесь в этом случае вводить эти препараты было не в коем случае нельзя, потому что самостаятельное восстановление дыхания после этих препаратов невозможно.

Та все пройшло успішно. Тепер Нонна з малюком майже не розлучається. Хлопчака назвали Богданом. Дитина народилася абсолютно здоровою – з вагою майже три кілограми і півметра зростом. Наразі лікарі відмічають покращення загального стану молодої матусі. Помітили це і родичі жінки.

Наталія  мати Нонни

-Кое-какие изменения есть, какие? ну вот вона лежала, ми її переворачивали, немножко походочка, немножко и речь есть, и вже й руки подимає.

Медики передбачають, що хвороба після пологів розвиватиметься повільніше. Також у паціентки взяли пуповинну кров, там багато стовбурових клітин. Харківські спеціалісти проведуть досліди, прогнозують, що саме ці клітини можуть допомогти полегшити симптоми цієї хвороби. А ще Нонні необхідно приймати дороговартісні ліки. Забезпечення усім необхідним та матеріальна підтримка – усе це взяло на себе керівництво міста. У Харкові молода матуся пробуде ще близько двох тижнів, а потім її заберуть до Херсону. Там вдома старші діти, донька та син з нетерпінням вже чекають на братика.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко Харьковские Известия