У грудні в Україні можуть запровадити жорсткий карантин

17.11.2020 14:07   -
Автор:
За даними РНБО активність громадян у містах з населенням поняд 100 тисяч осіб знизилась у суботу на 19%, а у неділю на 27%. Це, за словами, прем'єр-міністра, набільше падіння активності з весни цього року, коли діяв жорсткий карантин. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
Якщо карантин вихідного дня не буде забезпечувати необхідного зменшення кількості соціальних контактів, то за даними аналітиків Ради національної безпеки та оборони, позначку в 20 тисяч захворівших щодня ми можемо перетнути вже за три тижні. Уряд використовує прогнози Національної академії наук, Ради національної безпеки та оборони, незалежних експертних центрів. Якщо не вживати заходів, то вже за місяць у нас можуть закінчитись ліжко-місця. 
 
У разі, якщо обмеження, які діють у вихідні, не принесуть позитивних резульатів, то Уряд запровадить жорсткий карантин та повний локдаун. Шмигаль також додав, що суворих обмежень Кабмін не буде запроваджувати поки має альтернативу у вигляді карантину вихідного дня. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
При цьому локдаун треба буде вводити щонайменше на три тижні. Це те, що зараз зробили Франція, Німеччина, Австрія, Великобританія, Італія, Польща, Греція, Чехія, тобто вже більшість країн Європи. Зачиняються не лише кафе і ресторани, кінотеатри й культурні заходи і не тільки у вихідні. Ці країни вводять комендантські години.
 
При цьому Верховна Рада розглянула проект постанови про скасування карантину вихідного дня. Проте документ так і не був ухвалений, оскільки більшість парламентарів з фракції "Слуга Народу" – 139 депутатів – утрималися від голосування. Проект постанови підтримали лише 149 народних обранців.