У дитячих садках – планова щорічна перевірка якості харчів

13.11.2012 18:19   -
Автор:

-На обед у нас сегодня борщ из мяса курей, с вершковым маслом, каша гречневая, рассыпчатая, котлета с мяса курей, икра кабачковая и компот.

Сьогодні зразки цих страв відберуть санлікарі для проведення аналізів. Перевірятимуть якість термообробки їжі, її бактеріальний фон.  Водночас сес інспектує санітарний стан харчоблока, умови зберігання продуктів, приготування страв. Дивляться і в документи, сертифікати якості.

Наталія Калініна завідувач відділення гігієни дітей та підлітків Харківської міської санітарно-епідеміологічної станції

-По результатам исследования, которое будет готово через пару дней, мы сможем судить была ли соблюдена технология приготовления. Вложены ли в эти блюда все необходимые белки, жиры и углеводы, если что-то не так, на это указывается в результатах.

За нормами кожній дитині для повноцінного зростання необхідно на день близько двухсот п"ятдесяти грамів вуглеводів, білків більше півостні та жирів майже стільки ж. А ще обов"язково у компот додається вітамін С. Все це враховано у меню.

Раїса Шкурко старша медсестра дитячого сада №454

-Мы получаем один раз в неделю мясо, три раза мы получаем кур, получаем два раза рыбу и творог, все продукты качественные и на фоне этих продуктов мы составляем двухнедельное меню, разнообразное, чтобы дети получали достаточное количество витаминов, белков, жиров, углеводов.

І малеча все це їсть із задоволенням.

Настя 5 років

-Кто лучше готовит мама или в садике? – в садике.

Таїсія 5 років

-Я люблю больше блинчики, – с чем? – с картошкой.

Подібні інспекції санстанція проводить раз на рік, обходять усі дитсадки міста. За порушення карають штрафами, якщо відсутні документи на продукт, його повністю вилучають. Також бувають і позапланові перевірки, у разі потреби. Та якість харчів, кажуть у дитсадку, контролюють щоденно і без СЕС.

Анастасія Полякова кореспондент

-Кожного дня медсестра бере зразки їжі. Вони зберігаються у холодильнику протягом доби. Ось це сніданок – пшенична каша та чай. У разі підозри на інфекційні хвороби зразки будуть надані санлікарям.

У СЕС зазначають, цьогоріч у Харкові масових захворювань через неякісне харчування у дошкільних навчальних закладах зафіксовано не було.

Анастасія Полякова, Ярослав Кононенко, Харьковские Известия