У центрі уваги Віце-прем’єр-міністра України було і питання організації у Харкові роботи служби екстренної медичної допомоги

05.04.2013 20:40   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

-Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, який є куратором національного проекту "Вчасна допомога", сьогодні ознайомився з досвідом роботи на Харківщині Центру екстренної медичної допомоги, безпосередньо диспетчерської та виїздних бригад лікарів.

Понад три тиячі викликів обслуговує служба екстреної медичної допомоги на Харківщині щодоби. Робота, кажуть лікарі, і справді в екстренному режимі. Адже за новими нормативами дістатися хворого, необхідно не більше ніж за 10 хвилин у межах містах, та 20-ти – у сільській місцевості. І як зазначають, в нинішніх умовах, це цілком реально. Завдяки оснащенню автомобілей системою GPS-навігації, ствренню єдиного обласного центру з прийому викликів та раціонального розподілу медичних бригад – їх прибуття на місце у більшості випадках відповідає встановленому часу.

Ольга Мокрій фельдшер бригади екстренної медичної допомоги

-Вызов отдаётся максимально близкой бригаде, т.е. в приоритете близкая бригада. у нас нет делкния вызовов для врачебных бригад, для фельдшерских, есть вызов для ближайшей бригады.

А оснащення карет швидкої необхідними ліками дозволяє ще до госпіталізації надавати хворому кваліфіковану допомогу.

Галина Салдан лікар бригади інтенсивної терапії та реанімації екстренної медичної допомоги

-Сейчас у нас очень расширился список медикаментов и брендовых препаратов, которые именно для бригад интенсивной терапии и реанимации, которые спасают многим жизнь при инфаркте и остром коронарном синдроме.

Чотирирічний досвід Харкова з організації роботи швидкої допомоги, створення першого центру служби екстренної меддопомоги став в нагоді всій країні. Це було поштовхом до реформування в Україні цієї структури. Адже, як зазначив віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко, найголовніше – щоб система працювала максимально ефективно, тому що від цього залежить життя людей.  

Костянтин Грищенко Віце-прем’єр-міністр України

-Це надзвичайно серйозний крок, який був зроблений спочатку тут, у Харкові, сьогодні він розповсюджується на всю країну. Я побував в багатьох центрах в Київі, Львові та в інших регіонах і вражає те, що все тут зроблено практично, прогматично і ефективно. Оскільки саме головне розробити таку систему, яка б найбільше відповідала основному завданню всієї системи – це швидкість і якість.

Зауважив віце-прем'єр-міністр лише одне, не завадило б оснастити диспетчерів гарнітурами, щоб не займати руки телефоном. Втім додав, що це дрібниці. Головне все ж таки вдосконалення системи екстренної медичної допомоги вцілому по всій країні. Одна з нагальних проблем, каже, забезпечення спецтранспортом. І це питання, над яким сьогодні працює Уряд. Розглядається можливість створення в Україні власного виробництва автомобілів екстреної допомоги, щоб забезпечити потребу всіх регіонів.  

Анжела Сушко