У 2020 році місцеві вибори відбуватимуться у новому незвичному форматі

18.08.2020 14:28   -
Автор:
25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Центрвиборчком виділяє чотири особливості волевиявлення, яке вперше відбудеться за новим законодавством. 
 
– вибори будуть організовуватися на новій територіальній основі;
– у рік проведення чергових місцевих виборів відбудуться перші місцеві вибори до тергромад, які призначаються і проводяться разом із черговими;
– вибори депутатів місцевих рад будуть організовуватися і проводитися за новими виборчими системами;
– місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти – серед кожних п'яти кандидатів у списку має бути щонайменше дві жінки. Без дотримання квот можуть відмовити кандидатам усього списку.
 
У зв'язку з новим адміністративно-територіальним поділом України, зменшилася кількість районів. Також депутатів обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками.  Виборці, як правило, отримають по чотири бюлетені. По одному – для голосування за голову села чи міста, за депутата сільської, районної, міської та обласної ради, віповідно. У територіальних громадах, де більше 10 тисяч виборців, громадяни отримають бюлетені нової форми. 
 
Такий бюлетень треба “читати” по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Спочатку обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію, а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести  максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).
 
Згідно з новим кодексом, у громадах, де проживає більше 75 тисяч виборців, голів громад можуть обирати у два тури. Якщо кандидат у першому турі не набирає 50% +1 голос, то призначається другий тур.  Там, де виборців менше 75 тисяч, голова обирається простою більшістю. 
 
 
При цьому у Мінохорони здоров'я розглядають можливість перенесення виборів через пандемію коронавірусу, якщо половина України опиниться у "червоній зоні". Чи відбудеться цього року волевиявлення народу, урядовці вирішуватимуть на початку жовтня.