Цукрові заводи закриваються: чи буде дефіцит їхньої продукції (відео)

17.08.2022 15:30   -

Вже кілька років поспіль в Україні закриваються цукрові заводи. Цьогоріч ще 10 виробництв вирішили не відкриватися, але, за оцінками експертів, торішніх залишків продукції та цьогорічного врожаю вистачить, аби в Україні не було дефіциту.

Цукрова галузь потерпає від війни. Цьогоріч не запустяться 10 профільних виробництв через повномасштабне вторгення та ціни на енергоносії, тобто в Україні відкриють лише 22 цукрових заводи, повідомляють в асоціації Укрцукру.

Ціна на комерційний газ, який пропонують підприємствам, є такою, що можна відразу не запускати завод, адже кожен кілограм виробленого на цьому газі цукру приносить лише збитки. Однак ми не опускаємо руки і ставимо перед собою амбітні цілі. По-перше отримати від своїх підприємств-бурякоздавачів сировину та переробити її. А друге важливе завдання — це зберегти виробничий колектив, бо закриття заводу на один сезон потягне за собою і псування обладнання, а відповідно і більш тяжкі наслідки для підприємства.

Насправді ж, цукрова галузь почала занепадати не тільки у 2022 році, ще з 20-го року Мінекономіки відзначало скорочення посівів цукрових буряків. Насамперед, аграрії самі відмовлялися висаджувати цю культуру, обумовлюючи це рішення складністю технології вирощування. Крім того після 2018 року цукрові заводи почали закриватися, чотири роки тому в Україні працювало 42 профільних виробництва, у 20-му та 21-му роках відкрилися лише 33 підприємтва.

Така невтішна тенденція спостерігалася через те, що собівартість продукції перевищувала оптово-відпускну ціну. Та незважаючи на те, що цукрові заводи почали зачинятися ще задовго до війни, їнші виробництва повністю покривали потреби суспільства. Цьогоріч, за оцінками експертів, ситуація суттєво не зміниться, тобто дефіциту цукру не буде, вірогідніше за все, підприємтва, котрі залишилися на ринку України, піднімуть ціни на власну проукцію.