Ціни на яйця: що буде з ними далі?

19.10.2022 14:52   -

Найближчим часом ціни на яйця знизяться, стверджують у Мінагрополітики. Здорожчання, пояснюють урядовці, пов’язане зі знищенням птахофабрик, нестачею несучих курей та скороченням виробництва яєць. Водночас у Міністерстві зазначають, що дефіциту не буде.

МАРКІЯН ДМИТРАСЕВИЧ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Внутрішня продовольча безпека України повністю забезпечена, дефіциту продовольства не очікується. У нас буде вдосталь соняшникової олії, цукру та яєць, підстав для суттєвого здорожчання цих продуктів немає. Навпаки – у листопаді українці побачать певну стабілізацію продовольчих цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У торговельній мережі Харкова проаналізували ціни на крупи

В уряді запевняють, що і соняшникова олія не буду дорожчати. Бо аграрії наразі зібрали достатню кількість насіння соняшника.

МАРКІЯН ДМИТРАСЕВИЧ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Це менше в порівнянні з попереднім роком, який був рекордним. Причини такого зменшення зрозумілі – війна та погодні умови, які уповільнили темпи збору. Але для внутрішніх потреб цього більше, ніж достатньо. Тому, якщо не говорити про загальну інфляцію і здорожчання логістики, подорожчання олії не має бути.

Стабільною, обіцяють, буде і ціна на цукор. Цьогоріч аграрії посіяли цукрового буряка трохи менше проти минулого року, проте дефіциту цукру не буде, як і його суттєвого здорожчання, підкреслили у мінагрополітики.

МАРКІЯН ДМИТРАСЕВИЧ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Дефіциту продовольства в нас точно не буде. Ми аграрна країна і нетто-експортер аграрної продукції, тому наші внутрішні потреби ми точно задовільнимо повністю. На процеси ціноутворення продуктів впливатиме в першу чергу загальна інфляція, вартість енергоносіїв та логістики.

Раніше ми повідомляли, що споживчі ціни у вересні зросли на 1,2%.