Ціни можуть зрости вчетверо. Навесні в Україні планують підвищити тарифи на електроенергію

21.02.2023 13:15   -

Через постійні ворожі обстріли енергосистема в Україні – у критичному стані. І її відновлення потребує мільярдних вкладень, кажуть в уряді. Через це навесні планують збільшити тарифи на електроенергію. Як це відбуватиметься – ціни підвищать до ринкових моментально або поетапно – поки що вирішують. Та за словами радника прем’єр-міністра України Юрія Бойка, якщо ухвалять перший варіант – тарифи одразу ж зростуть вчетверо. Адже, пояснює, наразі споживачі сплачують лише чверть від фактичної вартості електроенергії.

ЮРІЙ БОЙКО РАДНИК ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ
Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий від реальної ціни енергії. І, підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину незалежно від рівня доходів усіх споживачів. Сьогодні на такі дотації йде вже понад 140 мільярдів гривень на рік.

Та підвищення тарифів у будь-який спосіб викличе невдоволення в суспільстві, погоджується Юрій Бойко. Адже навіть за нинішніми цінами не кожен здатен сплачувати комунальні послуги. Водночас, деяких споживачів готові підтримати субсидіями, каже експерт.

ЮРІЙ БОЙКО РАДНИК ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ
За підрахунками, на це може піти близько 40 мільярдів на рік замість 140, на які державі доводиться дотувати галузь енергетики. Тобто є економія в 100 мільярдів гривень. Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян з низькими рівнями доходу. А ті, хто може платити за енергію, це робитимуть.

Однак інші експерти вважають, що отримати таку допомогу буде непросто. До того ж, значна кількість родин і зараз не може оформити субсидії. Найпоширеніша причина відмови – безробітний дорослий член сім’ї. Але працевлаштуватися в умовах війни важко, як і сплачувати комунальні послуги без стабільного заробітку. Через це, зазначають, навіть за нинішніми тарифами боргів в українців накопичилося немало.

ОСТАННІ НОВИНИ