“Ці нелюди застосовують РСЗВ, дальність яких дозволяє їм стріляти з території РФ” – Ігор Терехов

20.09.2022 15:15   -

Як зміниться безпекова ситуація для Харкова з відходом російських військ, чи зможе тепер мегаполіс жити спокійно та які нові загрози стоять перед містом та чи багато грошей і часу знадобиться для післявоєнного відновлення – Харківський міський голова Ігор Терехов дав інтервью “Українській правді”.

Ситуація в Харкові сьогодні не однозначна: з одного боку, українська армія відсунула окупантів з території Харківщини, звільнивши і прикордонні населені пункти, з іншого – обстріли мегаполісу продовжуються.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ці нелюди застосовують РСЗВ, дальність яких дозволяє їм стріляти з території російської федерації. І вони навіть сьогодні стріляють звідти і знищують нашу інфраструктуру. Ви ж бачите, що вони насправді роблять – б’ють по трансформаторних підстанціях. Вимикається електроенергія й у людей фактично зупиняється все життя.

Електроенергія – це найголовніше, впевнений мер Харкова. А за нею система опалення, яка зав’язана на електрику. Так само, як і робота транспорту. Та насправді – все життя міста від цього залежить, говорить Ігор Терехов. Тому стабільна подача електроенергії – зараз найголовніша проблема. І Росія якраз зараз цілеспрямовано б’є саме по енергетичній інфраструктурі.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми зараз зобов’язані зробити так, щоб на будь-які їхні обстріли ми реагували блискавично й усували наслідки, усували інфраструктурні руйнування тощо. Бо на сьогодні – це проблема номер один. Про це я буду також говорити й із президентом, щоб нам допомогли захиститись. Бо ситуація може бути дуже небезпечною, треба не дати росіянам розбити нашу інфраструктуру. Її відновлення дуже тривале по часу, і під обстрілами буде ще складнішим.

Нажаль, сьогодні немає практичної можливості закрити небо над Харковом. А ворог продовжує завдавати ракетних ударів по місту зі своєї території буквально щодня. Місто дуже близько до кордону.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ситуація дуже серйозна. Зрозуміло, що, наприклад, Ізраїль живе в подібній ситуації все своє життя. Тому нам потрібно створити таку систему безпеки, щоб по нас не могли стріляти з російської території.

Харків наразі, починаючи з 24 лютого, на відміну від тих же Києва, Чернігова, Сумм, досі живе в стані реальної війни, каже мер.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Але ми – дуже сильне місто, ми самі вистояли і самі все зробимо. Очевидно, що нам потрібна буде підтримка Верховної Ради, Офісу президента, самого президента. Але ми не будемо чекати чиєїсь там допомоги! З першого дня, ми були впевнені, що місто вистоїть і не скориться. Було страшно? Так, було. Заїжджали їхні ДРГ в місто? Так, заїжджали. Але наші хлопці – молодці, швидко відреагували й не пустили їх у місто. Я дуже їм вдячний.

Сьогодні Харків напівзруйнований. Багатоповерхівки, заклади освіти, критична інфраструктура, комунікації, навіть пам’ятки архітектури – багато з цих об’єктів не підлягають ремонту, вони вщент знищені. Попереду найважча зима і непередбачуваний опалювальний сезон. Але Харків протримається попри все! Скільки часу і скільки грошей потрібно на відновлення мегаполісу з усіма системами життєзабезпечення, сказати важко, констатує мер Харкова.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Але ми сьогодні з лордом Фоснером і його архітектурним бюро розробляємо генеральний план розвитку міста Харкова. І це не просто про архітектуру чи будівництво. Наш план гармонійно пов’язаний з економікою.Ми хочемо піти від економіки, створювати під неї нові мікрорайони. Є повне розуміння реконструкції і центральної частини міста, і нових “фішок” для Харкова.

Такому мегаполісу, як Харків, говорить Ігор Терехов, потрібні базові якорі: індустріальні парки та ІТ-парки. Бо Харків завжди був молодим, містом ІТшників. Наша задача зараз, каже мер, – повернути їх у Харків. Що для цього необхідно? Перш за все – безпека. Друге – комфорт. Так, зараз місто зі шрамами, але Харків залишається цілісним містом, гарним і комфортним, найкращим!