Третина територій України забруднена вибухівкою – основні дії цивільних при небезпеці

14.01.2023 18:00   -

Внаслідок широкомасштабного вторгнення Росії, Україна стала одним із лідерів у світі із забруднення територій вибухонебезпечними предметами. Про це заявляють у Міністерстві внутрішніх справ України. За даними відомства, зараз нараховують 174 тисячі квадратних кілометрів потенційно небезпечних територій, або приблизно 30% від загальної площі країни.

Для порівняння розмірів, у ДСНС наводять дві території держави Австрія. І кожного дня на роботу виходять сотні піротехніків та працівників інших підрозділів для того, щоб очистити різні регіони від небезпечних речовин. 

ДЕНИС МОНАСТИРСЬКИЙ МІНІСТР ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
На сьогодні ми рухаємось приблизно 40 гектарів на день, піротехніки ДСНС проходять таку територію. Відповідні спеціалісти Національної поліції розміновують приміщення будинків тих населених пунктів, які деокуповані. І ми оцінюємо зараз перший етап розмінування десь тривалістю від одного до трьох років, яке можливо з моменту деокупації населених пунктів, а повне розмінування, особливо розмінування річок і лісосмуг звичайно займе досить тривалий час, який може перевищувати і 5 років.

Також у ДСНС приводять дані, щодо розмінування: всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф на території України знешкоджено 314 тисячі 583 вибухонебезпечних предмети та майже 3 тисячі кілограмів вибухової речовини, у тому числі і авіаційних бомб.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Наразі, звітують рятувальники, обстежено територію площею близько 77 тисяч 857 гектарів. Найчастіше піротехніки працюють у регіонах, де тривали бойові дії.

ДЕНИС МОНАСТИРСЬКИЙ МІНІСТР ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Звичайно зараз ми працюємо з міжнародними партнерами з тим, щоб вони допомагали, в першу чергу, технікою, тому що досвід у наших піротехніків є сьогодні найвищий на теренах Європи, я не побоюсь сказати, і в світі один з найкращих. І сьогодні вже приїжджають до нас і японські спеціалісти, і спеціалісти з країн Балтії, які запитують нас і про допомогу в навчанні власне своїх спеціалістів. Тому зараз ми створюємо міжнародний хаб з розмінування. В цьому році маємо створити спільно з партнерами, де буде надаватися техніка нам, найкращі спеціалісти з інших країн будуть допомагати в особливостях, але вже вони самі будуть вчитися і у наших спеціалістів, як працювати з такими складними територіями.

За даними МВС, під час розмінування вже загинуло приблизно 50 піротехніків, понад 100 дістали поранення. Працівники ДСНС вкотре закликають цивільних дотримуватись мінної безпеки, аби звичайна допитливість не коштувала життя. 

Головні правила мінної безпеки будуються на трьох «НЕ»: Не чіпай, Не панікуй, Не підходь! Переконайтеся, що поруч з загрозою більше нікого немає. Відійдіть на безпечну відстань тим шляхом, який підійшли. Повідомте спеціалістів ДСНС про небезпечну знахідку. Завжди залишайтеся пильними, дивіться під ноги та пам’ятайте правило трьох «НЕ».

ОСТАННІ НОВИНИ