Только три харьковских водохранилища полностью соответствуют санитарным нормам

31.05.2012 18:48   -
Автор:

Складна санітарно-епідеміологічна ситуація на харківських водоймах обумовлена кількома факторами. Один з них загальний – природа не встигає виправляти помилки людей.   

Світлана Марцинкевич,  лікар відділення комунальної гігієни Харківської міської СЕС:

-Наши реки, которые протекают в городе Харькове, они маловодные и в связи с тем, что человек постоянно влияет на них, процессы самоочищения рек снижены и качество воды к сожалению не всегда соответствует санитарным требованиям.

Та епідеміологічної небезпеки, на міських водоймах немає, повідомляють санітарні контролери. Шість пляжів не отримали сертифікати якості з різних причин: на деяких з них відсутні медичні пункти, на деяких туалети. Одна з найболючих проблем – щоденне забруднення місць відпочинку. На тих пляжах, де за користування берегом береться оплата, за чистоту відповідають фірми-орендарі. І за невчасно прибране сміття приватних підприємців карають штрафами, або взагалі можуть позбавити ліцензії. А ось на громадських пляжах, контролерів не поставиш. Тож не зважаючи на те, що прибиральники працюють на пляжах кожен день, повністю прибрати за відпочиваючими не встигають – частина сміття все одно потрапляє у воду, що ні як не покращує її санітарний стан.     

Світлана Горбунова-Рубан,  заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення:

-Люди которые пользуются пляжной зоной бесплатно должны четко понимать, что все продукты своей жизнедеятельности, которые они накопили за время отдыха, они должны за собой убрать, потому что они пользуются этой зоной бесплатно. И по большому счету в том объеме в котором производится уборка на платных пляжах, на бесплатных ее конечно же трудно обеспечить, хотя город стремиться и делает все, чтобы в городе на пляжных зонах везде было чисто.

Комісія Харківської міськради надала тиждень на виправлення виявлених недоліків на пляжах. І тільки після повторної перевірки буде вирішена подальша доля водойм, що не отримали сертифікат якості.

Андрій Соловйов, Сергій Перець, Харьковские Известия.