Только ID! В Украине перестали выпускать бумажные паспорта в виде синей книжечки

22.03.2018 14:13   -
Автор:
Кабінет міністрів України скасував можливість оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки. Таке рішення було ухвалено на засіданні Уряду. Із постанови №302 виключили норму, яка передбачає, що поки підрозділи Державної міграційної служби не будуть повністю забезпечені ресурсами, необхідними для оформлення й видачі паспортів у формі ID-картки, паспорт може оформлятися паперовий. Та вже зараз, як заявляє речник Державної міграційної служби України Сергій Гунько потрібне обладнаня є.
 
Сергій Гунько речник Державної міграційної служби України
 
Тепер всі відділи ДМС , а це майже 600 підрозділів – мають спеціальну апаратуру для друку внутрішніх паспортів у вигляді картки. І подібна відмова від документа у вигляді синьої книжки є необхідною – паперовий паспорт не відповідає сучасним вимогам із захисту від підробки та крадіжки особистих даних.
 
За його словами, за кілька років в державі випустили 1 мільярд  700 мільйонів ID-карток з безконтактним електронним носієм для українців. В 14-річному віці її отримують безкоштовно. А під час обміну чи у випадку її втрати людині потрібно заплатити адміністративний збір – це 279 гривень.
Речник ДМС Сергій Гунько також наголосив, що всім без виключення доведеться оформлбювати ID-картки.
 
Сергій Гунько речник Державної міграційної служби України
 
Ніяких преференцій для людей, які можуть відмовитись від оформлення біометричних документів через релігійні погляди, в країні не існує, їм також потрібно буде оформлювати внутрішні паспорти у вигляді ID-карток. 
 
У Державній міграційній службі України звертають увагу громадян на те, що зараз зчитувальних пристроїв бракує, тому за бажанням кожен може замовити до ID-картки паперовий витяг про місце прописки. Однак, карта є дійсною і без подібного додатку. Тим же українцям, які мають внутрішній паперовий паспорт, не варто турбуватися. Чинне законодавство не передбачає примусової заміни паперових внутрішніх паспортів громадян на пластикові ID-картки з електронним чипом.