Тёплая зима без резких похолоданий может поспособствовать сбору хорошего урожая

09.01.2018 14:56   -
Автор:
Аби стежити як переживають зиму культури, науковці не тільки виїзжджають у поля, а ще й на власні очі спостерігають безпосередньо тут, в інституті рослинництва імені Юр"єва у спеціальних горщиках просто неба проростає пшениця, жито та ячмінь. Фахівці щодня моніторять ситуацію і роблять висновки. Кажуть, за умов такої теплої зими, є всі шанси, що озимі успішно перезимують, бо вже пройшли необхідне загартовування. До речі чому посприяла ще й і погода восени.   
 
Наталія Рябчун головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім.В.Я.Юр'єва 
 
Можно говорить о предпосылках к урожаю, вот в принципе в этом году они есть, основа уже какая-то заложена. Осень была очень засушливой. Первые дожди, серьёзные, продуктивные пошли только в средине октября, но благодаря тому, что температура была выше чем обычно растения смогли не только взойти, но и образовать 2-3 листочка, т.е. фотосинтезировать. И это послужило тому, что такие растения прошли закалку.
 
Якщо зима буде такою ж теплою, і головне стабільно теплою, коли температура коливатиметься в межах мінус 3-7 градусів, кажуть фахівці, то рослини і надалі проходитимуть загартування і морозостійкість їхня посилиться та настільки, що зможуть пережити потім і більш низькі температури. А якщо ще й впаде сніг то, це мовляв, ще збільшить шанси озимих культур на благоприємну перезимовку. Але погода, зазначають, все ж таки може внести свої корективи.   
 
Наталія Рябчун головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім.В.Я.Юр'єва 
 
Теперь мы можем говорить только о том, что может быть снижение урожая либо из-за низких температур. Либо если выпадет снег и будет долго лежать на влажной почве, не промёрзшей, а почва сейчас промёрзла примерно на 2-3-5 см не более.
 
Тож яким точно будуть жнива, зазначають, говорити ще зарано. До того ж, що тепла зима сприяє і розмноженню шкідників і розвитку хвороб у рослин, що в результаті може негативно позначитися на врожаї.