Тестування на COVID-19, гігієна рук та кількість масок для дітей – рекомендації МОЗ

01.09.2020 14:07   -
Автор:
Новий навчальний рік за новими правилами.  У Мінохорони здоров'я надали ряд рекомендацій школярам, педагогам та батькам. З приводу останніх – то їх у відомстві не рекомендують допускати до приміщення школи. Таке рішення пояснюють бажанням мінімізувати кількість людей, які знаходяться у закладі. А у разі зараження коронавірусом у навчальному закладі, міністерство просить дотримуватись ряду правил. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Якщо під час занять у дитини виявлені симптоми коронавірусу, для цього є чіткий алгоритм дій. На цю дитину треба надягти маску, відвести її в окреме приміщення, повідомити батьків та за потреби викликати швидку допомогу чи мобільну бригаду, щоб провести ПЛР-тест.
 
Рішення про самоізоляцію осіб, які контактували з дитиною ухвалює лікар-епідеміолог після отримання позитивного результату тестування. Це буде залежати від ступеня і виду контакту з інфікованим, що визначаються індивідуально. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Батьки учнів з підтвердженим діагнозом будуть обов'язково проходити самоізоляцію. Що стосується батьків школярів, які контактували із зараженими – вони не повинні сидіти два тижні на карантині, але це також буде вирішуватися лікарями в залежності від ситуації. Тестувати всіх контактних учнів на коронавірус, в разі виявлення інфекції, в класі не будуть, ми не бачимо у цьому сенсу.
 
Навчання, зазначають у відомстві, повинно розпочинатися з обробки рук і школярів, і вчителів. А організація проведення уроків має бути з дотриманням протиепідеміологічних правил. 
 
Міністерство також рекомендує проводити заняття з деяких предметів (на розсуд учителя) на свіжому повітрі і максимально скоротити пересування дітей між класами. Харчування у школах має бути організовано так, щоб дотримуватися відстані 1,5 метри між столами та одного метра між дітьми. Забороняється використання формату “шведський стіл”.
 
А от щодо вчителів, то у правилах, запропонованих Мінохорони здоров'я, сказано, що педагоги можуть не одягати маску при умові дотримання дистанції. Однак, якщо навчальний заклад знаходиться у «помаранчевій» зоні, вчитель має використовувати захисний щиток. Також кожного дня рекомендовано проходити температурний скринінг. Окрім того, всі учасники навчального процесу мають мити руки перед кожним уроком. А що ж до носіння масок чи респіраторів під час учбового процесу, у міністерстві рекомендують, і батькам, і вчителям пояснити дітям важливість та правильність їх носіння. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Якщо дитина користується звичайною одноразовою маскою, то йому достатньо однієї маски в день. Тому що він не завжди в ній знаходиться. Можна покласти маску в кишеню, коли починається урок, а на перерві – одягнути знову. Крім того, зараз багато тканинних масок. Коли дитина прийшла додому цю маску потрібно випрати і попрасувати. І так кожен день.
 
При цьому 1-4 класів МОЗ порекомендувало взагалі не носити маски та респіратори, залишивши вибір за батьками та учнями.