Тест-системи на COVID-19 будуть закуповувати безпосередньо лабораторні центри – МОЗ

09.06.2020 13:25   -
Автор:
В Україні тест-системи на COVID-19 будь-яких виробників перш ніж потрапити на ринок, проходять кілька етапів перевірки і тільки після цього реєструються як медичний виріб і отримують необхідні документи . А закуповувати їх тепер будуть в децентралізованому вигляді, і це будуть робитимуть безпосередньо лабораторні центри, зазначають у профільному міністерстві. Більш того, вони самі обратимуть виробників з якими співпрацюватимуть, в залежності від цінового показника та якості. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я України
 
Кошти у нас були передбачені відповідним рішенням, Урядом були виділені на боротьбу з COVID-19, з яких 308 мільйонів піде безпосередньо на лабораторні центри. На ці кошти буде закуплено додаткове обладнання, додаткові реагенти і в тому числі тест-системи. Попередньо ми бачимо, що тест-системи будуть закуповуватися насуму 190-200 мільйонів гривень. Окрім того, хочу наголосити, що будь-який виробник, коли він подає документи, він підтверджує якість цих темст-систем, те, що ці системи працюють і він несе відповідальність в тому числі і кримінальну. 
 
Також, повідомляють у міністерстві, вже майже завершено розробку механізму дослідження із застосовуванням ІФА-тестів, що допоможе визначати реальну кількість хворих на певних територіях та у певних групах професійного ризику. Розпочнеться воно вже найближчим часом. Результати обіцяють оприлюднути ще влітку,
 
Фахівці кажуть, що хочуть показати, як готуватимуться до можливої другої хвилі підйому захворюваності на коронавірус, яка очікується всіма країнами світу восени цього року. Адже, як зазначають у Всесвітній організації охорони здоров"я, ситуація з поширенням COVID-19 в Європі поліпшується, проте в глобальному масштабі в світі вона погіршується. Тож, у зв'язку з цим закликають усі країни, як то кажуть "не знімати ногу з педалі газу" в боротьбі з пандемією.